5. detsember 2002 kell 22:00

Elu eliksiir

Sidrunimeliss on aedades kasvatatav taim, mis õitseb juulist septembrini. Sidrunilõhnalise varre ja lehtedega ürti kogutakse enne õide puhkemist. Taime kaustatakse maitseainena toitudes, kuhu sobib sidrun. Rikkalikult võib seda lisada salatitele, suppidele, kastmetele, herne- ja porganditoitudele, külmadele rohelistele kastmetele, keedetud kalale, munatoitudele. Sidrunimeliss on üks väheseid maitsetaimi, millega maitsestatakse ka magustoite, eriti kompotte, ja mahlu. Värskete lehtedega kaunistatakse nii külm- kui magustoite. Melissi lisatakse teele ja veini sisse.

Teed valmistatakse nii värsketest kui kuivatatud lehtedest ja vartest. Külm melissitee on värskendav jook, kuum higistamisvahend. Gripihaigel jäävad ära haiguse komplikatsioonid, haigus kulgen kergemalt, kui juua 4?6 tassi sooja melissiteed päevas.

Melissist saab meeldiva maitsega igapäevateed. Toime on rahustav, valu vaigistav, und soodustav, krampidevastane. Tee aitab migreenihaiget, sobib neurooside korral. Aitab ka vähese ja valuliku menstruatsiooni puhul. Melissiteed soovitatakse südamehaigele südame piirkonna valude, südame pekslemise, hingeldamise, tursete korral. Ka kõrge vererõhuga inimesele võib melissitee joomist soovitada. Vererõhk alaneb, taanduvad pearinglus ja kõrvakumin. Melissitee soodustab seedimist, aitab iivelduste ja puhituste vastu. Sobib rasedatele ülierutuvuse, unetuse ja oksendamise korral.

Autor: Juta Mölder

Hetkel kuum