Kristiina Randmaa • 20. oktoober 2003 kell 22:00

Ühiskondlik lepe sai allkirjad

Eesti Arstide Liit, Haridusfoorum, Kaubanduskoda ja Keskerakond ? luges Heinz Valk viimaste esindajaid oodates järjepanu ette, sundides viimases reas istuva Ühiskondliku Leppe Sihtasutuse esinaise Andra Veidemanni silmad sulgema. Kuigi puudujad olid enamjaolt ette teada, läbis saali ootamatu sahin.

Edasi läks allakirjutamine juba ladusamalt ning puudujaid jäi vähem silma. Siiski suutis tseremoonia ajal üllatada Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei esimehe Tiit Toomsalu lühike sõnavõtt, milles ta teatas, et hetkel erakond küll toetab lepet, kuid ?võib ka lahkuda?.

Kui Res Publica nimi välja kuulutati ning esimees Juhan Parts oleks võinud oma allkirja andma minna, reageeris saal muigega.

?Tavaliselt õiendab enamik eksami ära, kuid on ka neid, kes valivad uue eriala,? võrdles Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo lepet tegemata koolitükiga, viidates Eesti juhtparteide Res Publica, Reformierakonna ja Keskerakonna otsusele leppes mitte osaleda.

?Ära tegime,? patsutas Eesti Tööandjate Keskliidu tegevdirektor Meelis Virkebau Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni esimehe Urmas Sõõrumaa seljale, kui lepe oli allkirjastatud, liikudes edasi väljapaistva sündmuse liikudele.

Hetkel kuum