Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaupmehed käivad naabrite poes hinnaluuret tegemas

  Kaupmehed astuvad naaberpoodniku juurde sisse, et samuti hindu kaeda: ei ole mõtet müüa odavamalt, kui emad peavad lastele niikuinii piima ostma. Vahel aga võib kampaaniakaupa müüa kas või 10 senti odavamalt, et ostjad üle tuleks.
  Selveri ostudirektor Iivi Saar selgitab, et piima hind määrab kliendi arvamuse kaupluse üldisest hinnatasemest.
  Rakvere Krooni Selveri juhataja Marje Udras räägib, et naaberpoe palgatud inimesed käivad igal neljapäeval nende juures kaupade hindu üles kirjutamas. ?Meil on tavaliselt nii, et head hinnad muutuvad üle kahe nädala. Nii kui turuliider määrab hinnad, tulevad ka konkurendid järele,? ütleb Udras. Kuid just neljapäeviti on Rakvere suuruselt teises kaupluses, Oleg Grossile kuuluvas OG Elektras, sooduspäev.
  ?No me muidugi ka käime vaatamas hindu ja mis konkurendi juures toimub,? ütleb Udras. ?Kuid me ei kirjuta hindu üles ja ei rakenda sellist 10 sendi poliitikat.?
  Mustamäe Prisma juhataja Margus Musthallik ütleb, et on tavaline, kui ümbruskonna keldripoodide omanikud tulevad hindu maha kirjutama. See ei ole keelatud ega häiri meid,? märkis Musthallik. ?Pigem näitab, et suudame hindu mõjutada.?
  ?Kirjutamine ei ole ka ainuke võimalus hindade ülestäheldamiseks,? ütleb Iivi Saar ja loetleb: on olemas telefon, võib osta kaupa, rääkida diktofoni ja väikese kaubavaliku korral saab hinna meelde jätta. ?Oleme neid erinevaid variante kohanud oma kauplustes,? tunnistab Saar.
  Hinnavõidujooks käib mitte ainult piima ja esmatarbekauba müümisel, aga tsiviliseeritumal moel ka arvutimaailmas, kus hinnad kiiresti hapuks lähevad.
  Nii jälgivad arvutifirmad ja nende kunded juba viis aastat veebilehte www.hinnavaatlus.ee , kus eri kauplustes müüdavate arvutikomponentide hinnad muutuvad reaalajas. ?Need ajad on möödas, kus müüjad panid komponentidele 50 protsenti otsa, ja kes nii tegid, on turult kadunud,? ütleb ettevõtte juht Marko Kaupmees minevikku jäänud BCSi, MicroLinki ja Astrodata arvutisalongide kohta.
  Kaupmees tõdeb, et hindade võrdlemine on populaarne eelkõige väiksemate kaubandusettevõtete seas. Näiteks Ordi ja SIGN Computers hinnas rebimise pärast ei muretse, vaid pööravad peatähelepanu peamiselt pakutava kauba kättesaadavusele ja usaldusväärsusele.
  Ehkki firmadele-hinnavõrdlejatele mugav, www.pricewatch.com ?i eeskujul loodud veebileht Eestis suurt raha sisse ei too, suudab see isegi laieneda teistele valdkondadele. Varem vaid arvutikomponentidele keskendunud www.hinnavaatlus.ee hõlbustab ja kiirendab otsuste langetamist, lisades hinnale tehnilised parameetrid, pildi, viited toote testidele jm.
  Hinnavõrdlejate ritta on trüginud ka mitmeid teisi veebilehekülgi, näiteks www.hinnaweb.ee , www.infokeskus.ee ja www.hansainfo.ee .
 • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.