Ülo Toomsalu • 6. november 2003 kell 5:44

EPL: Tellitud väljaanded kallinevad

Järgmise aasta mais rakenduv uus käibemaksuseadus toob kaasa tellitud ajakirjandusväljaannete ning osaliselt ka interneti kaudu tellitud kauba hinnatõusu.

Kallinevad ka elamukrundid ning uusehitised, tõusta võib autode kapitalirendi esimene sissemakse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti Päevalehe peadirektori Aavo Koka sõnul mõjutab Euroopa Liiduga ühinemine ajalehtede äri oluliselt.

Tellitavatele väljaannetele hakkab kehtima viieprotsendine käibemaks, mis tema hinnangul sunnib ajalehti varem või hiljem tõstma ka tellimuste hinda. Üksikmüügis ajalehtede-ajakirjade käibemaks aga väheneb 18 protsendilt viiele. ?See ei tähenda tingimata, et lehtede hind üksikmüügis väheneb,? ütles Kokk. ?Pigem nii saadud lisatuludega katavad lehed neid kulusid, mis tulevad kaasa tellitavate lehtede käibemaksuga.? Tema sõnul ei tule tellitava perioodika hinnatõus seetõttu väga märgatav.

?Õieti sõltub siin kõik SL Õhtulehe ja Eesti Ekspressi otsusest, sest just neid ajalehti müüakse üksikmüügis palju rohkem kui kõiki teisi. Päevaleht ja Postimees on valdavalt tellimislehed,? ütles Kokk.

Järgmise aasta maist kallinevad õpikud ja töövihikud, mida koolid kirjastustelt ostavad, sest need maksustatakse 5-protsendilise käibemaksuga.

Kui seni käibemaksustati välismaalt tellitud postisaadetis siis, kui selle väärtus ületas 1000 krooni, siis 1. maist maksustatakse üle 343kroonine väljastpoolt Euroopa Liitu tulev postipakk käibemaksuga.

Hetkel kuum