28. november 2003 kell 13:06

Intressitõus pingestab laenuturgu

Pingelise graafikuga eluasemelaenu võtnud klientidele võib intresside tõus väga valusalt mõjuda.

Laenuintressid Eesti pankades on eluasemelaenu ajaloo kõige madalamal tasemel. Ent intressid saavad muutuda ainult kasvamise suunas. Samas ei arvesta laenuvõtjad võimaliku intressitõusuga ning võtavad laenu maksimaalses ulatuses tehes endale väga pingelise maksegraafiku.

Hansapanga erakliendi finantseerimise osakonna juhataja Jaan Liitmäe ütles, et eluasemelaenud tehakse pingelised, sest oodatakse palgatõusu.

Eluasemelaenu intressile ostja suurt tähelepanu ei pööra, sest see tundub tühine võrreldes korteri või maja hinnaga. Samas, kui võtta laenu maksimaalses ulatuse oma võimalustest, st makstes kolmandiku sissetulekust kuumakseks, pääseb vähimgi intressitõus mõjule.

Eesti Kinnisvarafirmade tegevdirektor Tõnis Rüütli hinnangul eluasemelaenu intressid järgmisel aastal oluliselt siiski ei tõuse. Tema sõnul on eestlased sedavõrd konservatiivsed, et vähendavad pigem muud tarbimist ning maksavad kõrgemat intressi, kui vara müüma hakkavad. Rüütel on kindel, et mingit kinnisvaramulli lõhkemist järgmisel aastal seoses intresside võimaliku tõusuga ei tule. Ta viitab sellele, et pankade vahel on sedavõrd tihe konkurents, et ükski pankadest ei saa üksinda intressi tõsta. Samas hoiatab Rüütel uute laenude võtjaid, et iseenda võimalusi üle ei hinnataks. Ta rõhutab, et laenu võttes tuleks jätta siiski piisav reserv.

Pikemalt teemast esmaspäevas ÄP kinnisvararubriigis.

Hetkel kuum