11. detsember 2003 kell 7:41

Eesti firmadel kuu aega kandideerimaks Iraagi tellimustele

Eesti firmadel on kuu aega kandideerimaks ligi 19 miljardi dollari suurusele Iraagi ülesehitamise rahale.

USA kaitseministeeriumis koostatud nimekiri hõlmab 63 maailma riiki, kes võivad osaleda Iraagi ülesehitamise põhilistes tellimustes, kirjutab ärileht Wall Street Journal.

Nimekirjast on jäetud välja mitmeid riike, mis on ajanud Iraagis äri kümneid aastaid, kuid mis jäid Iraaki sissetungimise küsimuses koalitsiooni juhtinud USAga opositsiooni. Seega ei saa põhilepingutele kandideerida Vene, Saksa, Prantsuse ja Hiina firmad. Samas võivad need riigid teha Iraagis alltöövõttu.

63-liikmeline nimekiri konkursile kutsutud maadest sisaldab nii suuri tööstusriike nagu Jaapan, Itaalia, Austraalia, Suurbritannia, Holland, kuid lisaks Eestile ka väikeriike nagu Tonga, Eritrea, Palau ja Marshalli saared. Nimekirjas olevad riigid jagavad USA seisukohti vaba ja stabiilse Iraagi kohta, põhjendas valikut USA asekaitseminister Paul Wolfowitz.

Ülesehitustöös võivad osaleda ka Iraagi firmad, kuid nagu ütles üks USA kaitseministeeriumi ametnik, pole ei Iraagi ega ka enamiku väiksemate riikide ettevõtetel tõenäoliselt piisavalt kogemusi suuremate tellimuste võitmiseks.

Iraagi ülesehitustöö esimeses voorus said põhilepingute sõlmimisel osaleda vaid USA firmad, kuid 2,2 miljardi dollari suurusest tellimusrahast läks peamine osa alltöövõttu tegevatele iraaklastele. USA ametnikud Bagdadis on avaldanud lootust, et sama stsenaarium kordub ka uue ülesehitamiskava juures.

Lisainfot pakub <#see=http://www.cpa-iraq.org/> veebikülg.

Hetkel kuum