Ülo Toomsalu • 11. veebruar 2004 kell 6:04

PM: Juristid laitsid maha ELi soovitud töölepinguseadus eelnõu

Euroopa Liidu poolt nõutud ja sotsiaalministeeriumis koostatud uus töölepinguseaduse eelnõu pälvis Tartu Ülikooli õigusteadlastelt karmi kriitika.

Tartu Ülikooli töö- ja sotsiaalhooldusõiguse dotsendid Merle Muda ja Gaabriel Tavits iseloomustasid peaaegu iga uue töölepinguseaduse eelnõu lõiget märkustega «sõnastus on segane», «sõnastus on kohmakas», «mida on silmas peetud?», «sõnastusest ei ole võimalik aru saada», tehes lisaks kümneid sisulisi muudatusettepanekuid, kirjutab Postimees.

Ehkki uut töölepinguseadust nõuab EL, leiavad teadlased, et eelnõu ei arvesta eurodirektiividega ega ole kooskõlas ka kehtivate õigusaktidega. «Eelnõu vajab põhjalikku ümbertöötamist,» leidis analüüs. «Eelnõu kontseptsioon on läbimõtlemata, sealt tulevad ka vastuolud,» tõdes Muda. «Kohati on tegu ka ülereguleerimise ja liigsete detailidega.»

Muda sõnul on eelnõu kokku pandud erinevatest allikatest alates germaani õigusest ja lõpetades Euroopa Liidu direktiividega, ent paraku ei sobi need alati kokku. Eelnõu ei arvesta teadlaste arvates ka piisavalt moodsaid töösuhtevorme - tähtajalisi lepinguid, kodust tööd, väikeettevõtete töötajate olukorra eripära.

Eelnõu üks koostajaid, sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Piret Lilleväli väitis kriitikale vastuseks, et kas või üheainsa töösuhteid reguleeriva paragrahvi muutmine on alati keeruline, praegu aga tuleb uude seadusse sulatada kaheksa eurodirektiivi, mis on siiamaani harmoneerimata.

Hetkel kuum