Ülo Toomsalu • 5. märts 2004 kell 6:30

PM: Eesti ei piira vanade ELi riikide tööjõu siiatulekut

Nii sotsiaal- kui ka välisministeeriumi kinnitusel ei kavatse Eesti järgida Ungari eeskuju ega rakendada seniste ELi riikide tööjõu suhtes liikumispiiranguid.

Ungari teatas üleeile, et kavatseb rakendada Euroopa Liidu riikide tööjõule täpselt neidsamu piiranguid, mida Euroopa Liidu riigid Ungari suhtes, kinnitas uudisteagentuur AFP. «Ungari valitsus lähtub siin vastastikuse [kohtlemise] põhimõttest,» teatas sealse valitsuse pressiesindaja.

AFP väitel soovib Ungari veel enne ELiga ühinemist 1. mail alustada seniste liikmesriikidega kahepoolseid kõnelusi, soovides pehmendada oma tööjõu vabale liikumisele seatud piiranguid, kirjutab Postimees.

Ungari on väljendanud veendumust, et oma 5,8protsendilise töötuse ja tööjõu vähese liikuvuse juures ei kujuta nad praegustele liikmesriikidele mingit ohtu.

Eesti ei kavatse erinevalt Ungarist sellekohaseid kõnelusi alustada ega piiranguid seada.

«Oleme seda küsimust arutanud mitme valitsuse ajal ja siiani pole keegi arvanud, et oleks otstarbekas mingeid piiranguid kehtestada,» ütles sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Piret Lilleväli. «Eesti väiksuse juures on see suhteliselt mõttetu, kuna see võib puudutada vaid mõnesaja spetsialisti Eestisse asumist.»

Lilleväli hinnangul ei kavatse Eesti valitsus hakata teistele liikmesriikidele survet avaldama ka selles osas, mis puudutab Eesti tööjõu liikumisele seatud piiranguid. Seda kinnitas ka välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste.

Riigikogu Euroopa asjade komisjoni esimehe Rein Langi väitel ei tohiks ELi tööjõu vaba pääsu Eestisse mingil juhul tõkestada. «Just sellepärast, et me saaksime ELi liikmesriikide spetsialiste siia tööle ilma igasuguste piiranguteta,» rääkis ta. «Ei ole mingit hirmu, et meile tuleksid türklased või prantslased näiteks õunu noppima.»

Hetkel kuum