Harju Elektri ja Saku aktsial uued rekordid

Peeter Stamberg 11. märts 2004, 00:00

Harju Elektri aktsia tegi eile juba teise rekordi sellel nädal, uuele kõigi aegade kõrgtasemele tõusis ka Saku Õlletehase aktsia.

Harju Elektri väiksem tõusuprotsent (0,62) võrreldes Saku 4 protsendiga ei tähendanud seda, nagu oleks Saku vastu investorid suuremat huvi tundnud, vastupidi ? Harju Elektri aktsia käive oli üle 290 tuhande krooni, Sakul alla 150 tuhande krooni.

Tõusude erinevuse peamine põhjus on aktsiate ostu- ja müügihinna vahes ehk spread?is. Harju Elektri aktsia spread oli päeva lõpus 1,9 protsenti, Sakul 4,9 protsenti. Juhul kui mõlema aktsia viimane tehing oleks eile tehtud ostuhinnaga, ei oleks ka rekorditest rääkida saanud. Nii või teisiti, investorid on viimastel aastatel näidanud aktsiate vastu tugevat huvi.

Harju Elektri kiire tõus algas juba 2002. aasta sügisel. Saku, mis on läbi aegade olnud üks parimaid dividendiaktsiaid Tallinna börsil, suutis tavapärasest tõusust välja murda mullu kevadel. Praegustelt tasemetelt ainult dividendi pärast enam Saku aktsiat osta pole mõtet. Tihedas konkurentsis õlleturul turuosa kaotava aktsia vastu on tekkinud huvi tulenevalt Eesti liitumisest Euroopa Liiduga. Liitumise järel saavad ELi kodanikud Eestist rohkem õlut kaasa võtta, mistõttu loodetakse, et eelkõige põhjanaabritest turistid üha enam siinset toodangut välja veavad. Juhul kui müügi- ja kasuminumbrid pärast ELiga liitumist ei parane, aktsiale edasist kiiret tõusu ei ennustaks. Eelmisel aastal kasvas Saku käive vaid alla 5 protsendi, kasum ligi 60 protsenti. Aktsia hinna 75protsendine tõus aastaga on aga kasumi ja hinna suhte (P/E) viinud 17 lähedale ehk antud näitajat arvestades on aktsia üks kallimaid Tallinna börsil.

Ainsatena miljonist kroonist enam käivet andnud Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsiate hinnad liikusid eile eri suundades.

Hansapanga aktsia vajus 46 miljoni kroonise käibega allapoole 370 krooni joont. Eesti Telekomi aktsia veidi kerkis. Telekomi puhul tuli üle 80 protsendi ligi 14 miljoni krooni suurusest käibest ühest tehingust veidi enne kella 14 ehk kauplemispäeva lõppu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing