Probleemne seade annab elektrilöögi

Meelis Kärt 28. aprill 2004, 00:00

Seadme tegelikud tehnilised näitajad ei vasta sugugi alati toote pakendil ja tootesildil näidatud andmetele. Tihti ei ole tootega kaasas eestikeelset kasutusjuhendit, andmesildil puudub tootja nimetus ja kaubamärk. Ohtlikel elektriseadmetel on valukohaks valede materjalide kasutus, isolatsiooni ja juhistiku puudulikkus: isolatsioon on õhuke, toitekaabli ristlõige on liiga väike, seadmete toitekaablite pistikud ei vasta nõuetele.

Kõik need tegurid eraldi või koos võivad viia tulekahju või elektrilöögiohuni. Saadav elektrilöök võib põhjustada tõsiseid vigastusi ? paar aastat tagasi satuti mitmel korral ka haiglasse.

Tarbijale on ohtlikud erinevad harupistikud, üleminekupistikud ja pikendusjuhtmed, mis võimaldavad teha mittestandardseid üleminekuid eri kaitseklasside seadmete vahel. Elektrilöögioht võib tekkida ka seetõttu, et kontaktühendused ei vasta nõuetele ja plastmass on kuumenedes kergelt süttiv. Ostjal on toote ohtlikkust poes keeruline kindlaks teha, siin peab tarbija huvide eest seisma müüja. Kuigi praakkaupa võib mõnikord ka soliidsetest poodidest leida, on rikkumisi rohkem turgudel. Suurem jagu õnnetusi on siiski juhtunud elektriseadmete väärkasutamise või asjatundmatu remontimise tagajärjel. Pahatihti ei järgita kasutusjuhendit ? tüüpilisel juhul viiakse niiskust kartev elektriseade õue ning kasutaja saab elektrilöögi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing