Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene süst tuleb tagasi

  Proovime värskelt ostetud kahekohalist Taimeni süsta varakevadisel Pirita jõel, ja nagu Vene tehnikale kohane, on enne asja töökorda saamist hulk pusimist. Nimelt ei taha presentkate keskmise koormaaugu peal kuidagi püsima jääda. Istumiskoht on ka kõva ja plastmassist, aga pehme magamisalusega saab selle muuta mugavaks tugitooliks.
  Kui alumiiniumtorudest, kummeeritud presendist ja nööridest-klambritest koosnev sõiduk vette saab, on juba lihtsam. Istume sisse, kiire suurvesi kannab meid kärmelt allavoolu Kose-Lükati silla poole Pirita jõel. Sillalt vaatavad pühapäevajalutajad süstamatkajaid kui surmapõlgureid. Tõepoolest, vaid mõne nädala on Pirita jõgi nagu ehtne mägioja kuskil mägedes. Siis aga taandub veenireks, millest mõnes kohas kivilt kivile hüpates üle saab.
  Süst liigub edasi üsna hoogsalt, kuid kanuu tempot siiski kätte ei saa. Asi polegi mõeldud tempo tegemiseks, pigem ikka rahulikuks matkaks. Kui veel mitme päeva varustus kaasas oleks, istuks ta üsna servani vees.
  Kuid hoolimata kergest koormast tunneme allavoolu sõites siiski vastu põhja kriipivaid kive. Enne veeleminekut on süstaomanik ettenägelikult presendi kohad, mis alumiiniumsõrestiku vastu puutuvad, ära kummeerinud ? nii ei rebi iga kivi kohe presendi sisse auku.
  Pirita kevadises veemöllus me siiski päris kuivaks ei jää. Mitme suurema kärestiku juures mõnest väljaulatuvast kivist lähedalt möödudes viskab külm laine külje alla. N-ö põlled, mis peaksid vee eemale hoidma, tahavad enne vetteminekut samuti korralikku keha ümber pingutamist saada. Järgmine kord oleme juba targemad.
  Pärast botaanikaaia rippsilda sõidame täie hooga kivide vahele. Vett sisse ei leki, järelikult suuremad purustused jäid ära. Avastame, et võrreldes kanuuga on kerge süstaga hea manööverdada ka vastuvoolu, saame kivide vahelt paari aerutõmbega minema.
  Poolel teel selgub veel asju, millele järgmisel matkal mõelda: kindad oleks tulnud ikka kaasa võtta, sest alumiiniumvarrega aerud muudavad sõrmed kangeks arvatavasti ka tunduvalt soojema ilmaga. Siiski saab kärestikes vehkides keha sooja ja pealt kaetud avaga süstas istudes on jalgadel üsna soe.
  Taimeni matkasüstad olid vene ajal üsna tuntud ja praegugi võib leida mõnelt nõukogudeaegset kraami sisaldavalt pööningult või keldrist nn Taimeni raami ehk alumiiniumsõrestiku, millele tõmmati ümber presendist kummeeritud kate, ja veesõiduk oligi valmis. Uuemad mudelid on lisaks varustatud küljeujuki ja mastiga, millesse saab tõmmata purje, et süstaga suuremaid veekogusid ületada. Kuna matkasüst on ka pealt kaetud, siis julgemad käivad sellega isegi merel.
  Ligi 5000krooniseid matkasüstasid võib leida juba üsna mitmest matkakauplusest ja Vene kaupu maale toovatest firmadest. Osta saab ka ainult presendi, kui raam nõukogude ajast alles. Kadunud huvi süsta vastu on tagasi tulnud, Vene kaup meelitab ka mitu korda madalama hinnaga.
 • Hetkel kuum
Pärtel-Peeter Pere: rohepööre sunnib meid riske võtma, aga tegutseda tuleb
Puhtast energiast ei piisa selleks, et inimeste majandustegevus mahuks looduse piiridesse. Kui me ei tegutse, kallineb igapäevaelu, halveneb inimeste tervis ning jääme maha rahvusvahelises konkurentsis, kirjutab Rohetiigri ehituse teekaardi peatoimetaja, riigikogu liige Pärtel-Peeter Pere (Reformierakond).
Puhtast energiast ei piisa selleks, et inimeste majandustegevus mahuks looduse piiridesse. Kui me ei tegutse, kallineb igapäevaelu, halveneb inimeste tervis ning jääme maha rahvusvahelises konkurentsis, kirjutab Rohetiigri ehituse teekaardi peatoimetaja, riigikogu liige Pärtel-Peeter Pere (Reformierakond).
Rait Kondor: Reformierakond meenutagu oma ideelist alustala
Kui ettevõtjad näevad, et nende küsitud hinnaga on piisavalt ostjaid, siis nad ei pea hinda langetama hakkama, kui konkurentsiolukord seda ei tingi, kirjutab INVL Eesti investeerimisstrateeg Rait Kondor vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kui ettevõtjad näevad, et nende küsitud hinnaga on piisavalt ostjaid, siis nad ei pea hinda langetama hakkama, kui konkurentsiolukord seda ei tingi, kirjutab INVL Eesti investeerimisstrateeg Rait Kondor vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investorite huvi DelfinGroupi aktsiate vastu ületas pakkumist
DelfinGroupi suuromanike müüdud aktsiate vastu oli investorite huvi suur ning kokku märkis 2915 investorit 5,2 miljonit aktsiat ehk pakkumine märgiti 1,12kordselt üle.
DelfinGroupi suuromanike müüdud aktsiate vastu oli investorite huvi suur ning kokku märkis 2915 investorit 5,2 miljonit aktsiat ehk pakkumine märgiti 1,12kordselt üle.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Raadiohitid: ehitusturu langus ja tööriistad finantsvabaduseks
Lõppeva nädala kuulamiste edetabelisse jõudsid saated, mis rääkisid ehitusturu langusest, päikesepaneelidesse investeerimisest, Hiina mõjuvõimust Euroopas, investeerimise tööriistadest ja Euroopasse teel olevast võlakriisist.
Lõppeva nädala kuulamiste edetabelisse jõudsid saated, mis rääkisid ehitusturu langusest, päikesepaneelidesse investeerimisest, Hiina mõjuvõimust Euroopas, investeerimise tööriistadest ja Euroopasse teel olevast võlakriisist.
Raadiohommikus: kriisid-kriisid-kriisid naftaturul, Põhjamaade majanduses ja arenenud maailma demograafias
Äripäeva raadiohommikus vaatame otsa nädalavahetusel toimunud naftakartell OPEC+ kohtumisele – kes ja kui palju sel aastal musta kulda maa seest välja võtab? Samuti püüame aru saada, mis toimub Soome ja Rootsi majanduses. Ning vaatleme ka globaalset demograafiat – mida see meile järgnevatel kümnenditel ennustab?
Äripäeva raadiohommikus vaatame otsa nädalavahetusel toimunud naftakartell OPEC+ kohtumisele – kes ja kui palju sel aastal musta kulda maa seest välja võtab? Samuti püüame aru saada, mis toimub Soome ja Rootsi majanduses. Ning vaatleme ka globaalset demograafiat – mida see meile järgnevatel kümnenditel ennustab?
"Vene maja" Raekoja platsil. Jegorovi maja ja selle omaniku lugu
Venemaal Arhangelski oblastis Pljesjetskaja jaama lähedal asuvates metsades ja soodes kohtab aeg-ajalt roostes okastraati, mädanenud kasarmuid ja vanadusest kokku varisenud vahitorne. Kõik see on Oneglagi – stalinliku Gulagi süsteemi ühe laagri – sünge pärand.
Venemaal Arhangelski oblastis Pljesjetskaja jaama lähedal asuvates metsades ja soodes kohtab aeg-ajalt roostes okastraati, mädanenud kasarmuid ja vanadusest kokku varisenud vahitorne. Kõik see on Oneglagi – stalinliku Gulagi süsteemi ühe laagri – sünge pärand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.