Sirje Niitra • 27. august 2004 kell 11:49

Keskerakond: 2005.aasta eelarve on eliidi eelarve

Keskerakonna hinnangul kiirendab 2005.aastaks kavandatav riigieealrve Eesti sotsiaalse ja füüsilise intrastruktuuri lagunemist.

2005.aasta eelarvepoliitika tulemusena võidab vaid ca 5 protsenti Eesti elanikkonnast, on kirjas erakonna pressiteates. 'Ligikaudu kolm neljandikku kaotavad, kusjuures umbes 15 protsendil tuleb tulumaksuvabastusest näiliselt võidetav lisaraha kulutada infrastruktuuri halvenemisest tingitu kompenseerimiseks, mistõttu ei võida ka nemad sisuliselt midagi.'

Vastupidiselt rahandusminister Taavi Veskimäe nägemusele ei toeta eelarve ka avalike teenuste kvaliteedi ega nende kättesaadavuse paranemist, leiavad keskerakondlased.

Vähenevad sotsiaaltagatised, halveneb arstiabi kättesaadavus, haridussüsteem tervikuna on katastroofiliselt alafinantseeritud ja teed lagunevad edasi, loetletakse pressiteates eelarve eelnõu miinuseid. Suurimad kaotajad on selle järgi lapsed, pensionärid ja keskmise palga saajad. 'On selge, et 2% võrra üksikisiku tulumaksu alandamisest võidetav lisaraha ei kompenseeri mitte mingil määral tavalise palgasaaja elukalliduse kasvu ega ka halveneva elukeskkonna poolt põhjustatud kulutuste suurenemist,' seisab teates.

Keskerakonna hinnangul ei kaitse 2005.aasta eelarve Eesti majandust ega sootsiumi ühishuvisid, vaid soodustab raha väljavoolu Eestist.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar märkis, et esitletud eelarveprojekt on taas Reformierakonna nägu. Ka ei kajastu selles Res Publica valimiseelsed lubadused. ?Kuid suurim küsimärk on Rahvaliidu käitumine,? nentis Savisaar. ?Ma ei kujuta ette, kuidas Villu Reiljan ja Jaak Allik sellise eelarvega nõus olid ning seda kaitstes ja kiites oma valijate ette lähevad,? ütles Keskerakonna esimees.

Hetkel kuum