Raivo Sormunen • 25. november 2004 kell 22:00

USA dollar kukkus 11,82 kroonini

Dollar tegi eile euro vastu taas kiire odavnemisseeria, kuna investeerimispangad UBS AG, JPMorgan Chase ja Merrill Lynch teatasid, et näevad tulevikus dollarit tunduvalt praegusest madalamal.

?Iga valuuta kohta osas tuleb vaadata, milline on ta valulävi,? ütles investeerimispanga Merrill Lynchi valuutastrateeg Alex Patelis Londonis, vahendas Bloomberg. ?Euroopa jaoks on see kuskil 1,35 dollari ja 1,40 dollari vahel ja Jaapanil 90 ja 95 jeeni vahel,? lisas Patelis.

Eile keskpäeval odavnes Ühendriikide valuuta 1,3237 dollarini (11,82 krooni dollarist) ja 102,40 jeenini.

Kõik kolm eelpool mainitud investeerimispanka näevad, et USA rekordiline jooksevkonto defitsiit õõnestab ka edaspidi dollari väärtust. Suure puudujäägi tõttu peavad ameeriklased üha enam vahetama dollareid teiste valuutade vastu, et tasuda oma impordi eest. Investeerimispanga Merrilli ja JPMorgani prognoosi kohaselt ei suuda poliitikud dollari langust pidurdada ning valuuta vajumine jätkub.

Merrill teatas kolmapäeval, et märtsis võib euro eest juba saada 1,39 dollarit (vana prognoosi kohaselt 1,33 dollarit). JPMorgan arvab, et euro eest saab märtsis 1,37 dollarit (vana prognoosi järgi 1,30 dollarit).

?Dollar peab kukkuma sellisele tasemele, kus poliitikud hakkavad ütlema, et nüüd tõepoolest aitab. Samas me ei usu, et see juhtub niipea,? aravas JPMorgani valuutastrateeg Paul Meggyesi.

Euromoney andmeil annavad kolm eespool mainitud panka 1,99 triljoni dollari suurusest valuutaturu päevasest käibest 22%.

Hetkel kuum