3. detsember 2004 kell 8:42

Nafta hind on kahe päevaga kukkunud 12 protsenti

Nafta hind on New Yorgi kaubabörsil langenud kahe päevaga 12 protsenti ehk 5,88 dollari võrra barrel, mis on selle suurim kahepäevane langus pärast Lahesõda.

Nafta hind kerkis viimastel kuudel rekordkõrgustele kartuses, et naftasaaduste laoseis Ameerika Ühendriikides võib vastu talve jääda väikeseks, mis võib suurendada nõudluse kasvu Kirde-USAs. See piirkond on USA suurim tarbija ning Ameerika Ühendriigid on omakorda suurim nafta- ja naftasaaduste tarbija maailmas. Selgus aga, et novembris oli piirkonna keskmine temperatuur 10 kraadi võrra prognoositust kõrgem, mistõttu tarbimine oli väiksem ja laoseis paranes jõudsalt. Ka naftatöötlusettevõtted olid orkaani Ivan poolt tehtud kahjudest üle saanud ning võisid toodangut anda taas täie võimsusega.

Nafta hinna kukkumine viimastel päevadel on pannud raskesse olukorda spekulatiivsed investeerimisfondid, kes on panustanud nafta hinna kerkimisele. ?Need kes panustasid 60 dollarile barrel ei ole õnnelik seltskond,? lausus ajalehele The Wall Street Journal maaklerfirma Fimat U.S.A. asepresident Steve Bellino. ?Ja neid on väga palju,? lisas ta. Nüüd on hakanud nad omi positsioone likvideerima ja kuna tegemist on finantsvõimendusega, siis on hinnaliikumised kiired.

Hetkel kuum