ÄP fototoimetus • 12. detsember 2004 kell 22:00

Müüdavad tootmishooned koormatakse üürilepingutega

Lõpptarbijale sobivate uute tootmis- ja laohoonete müügipakkumine praktiliselt puudub. Samuti on tänapäevaste pindade üüripakkumised vähesed. Pakutavad tootmis- ja laohooned pärinevad valdavalt 1960?80ndatest aastatest ning on väga erinevas seisukorras, amortiseerunud hoonetest kuni üsna hästi säilinud, kuid mitte tänapäevastele nõuetele vastavate hooneteni.

Selliste objektide tehinguhinnad on jäänud valdavalt madalamale tasemele, kui seda on nende asendusmaksumused. Hoonete hea logistilise asukoha korral on ostu- ja üürihuvi püsiv, kuna sageli on vanemate tootmis- ja laohoonete müügihinnad madalamad kui nende jääkasendusmaksumus. Kuna tootmis- ja laohoonete nõudlus ületab praegu pakkumist ning sageli ei ole sobivat hoonet võimalik leida, jätkub trend, kus lõpptarbijad ehitavad hooned ise, saades selliselt endale täielikult sobivad hooned.

Iseehitamist ning turu liikumist üüriturust müügituru poole on soodustanud ettevõtluslaenude intressitaseme jätkuv langus.

Lao- ja tootmispindade ehitustegevuse aktiivsusest annab tunnistust arendatavate tehnoparkide edukas müük ning peamagistraaliäärsete maadega toimuvate tehingute ja alustatud või kehtestatud detailplaneeringute hulk.

Autor: ÄP

Hetkel kuum