14. oktoober 2005 kell 11:26

Norra taarakogumismasinate tootja kasum vähenes

Norra ettevõtte Tomra Systems, kes toodab purkide ja pudelite kogumise seadmeid, kasum III kvartali kasum vähenes 12 protsenti, vahendab Bloomberg.

Ettevõtte kasum vähenes eile aktsiaturu sulgemise järel tehtud börsiteate alusel 50 mln Norra kroonile (100,3 mln Eesti kroonile). Torma kasum aktsia kohta vähenes 0,28 Norra kroonilt 0,25-le. Analüütikud ootasid ettevõttelt 35 mln Norra krooni suurust kasumit.

Ettevõtte kulud on kasvanud kiiremini, kui käive. Saksa jaemüüjad on lükanud edasi uute taaratagastusmasinate ostu. Ettevõtte tegevuskulud kasvasid 6,7 protsenti, 628,8 mln Norra kroonini. Ettevõtte käive kasvas 5,5 protsenti, 701,3 mln Norra kroonile.

Tomral võib olla raske täita eesmärki vähendada tuleval aastal kulusid umbes 80 mln Norra krooni võrra. Ettevõte plaanib kasvatad arenduskulusid ning peab suurendama tootmist, sest sel kuul võideti Saksamaalt kõigi aegade suurim tellimus.

Torma aktsia hind on tõusnud sel aastal 35 protsenti, tõstes ettevõtte turuväärtuse 8 mld Norra kroonile.

Ettevõte sai seoses ümberkorraldustega 6 mln Norra krooni suuruse kulu, kuid teisel poolaastal peaks tulema erakorralist kulu 20 mln Norra krooni võrreldes varasema 30 mln Norra krooni suuruse kuluprognoosiga.

Tomra tegevuskasum vähenes 75,6 mln Norra kroonilt 72,5 mln Norra kroonile. Analüütikud ootasid 52 mln Norra kroonist tegevuskasumit 711 mln Norra kroonise käibe juures.

Tomra võitis Saksa suurimalt toidukaupade odavjaemüügiketilt Aldi Süd tellimuse 1200 pudelikogumisseadmele.

Hetkel kuum