• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piltlikud väljendid reedavad inimese olemuse

  Piltlik kõnekujund ehk metafoor on võimas tööriist, mille abil pääseb ligi alateadvuses olevale infole.
  Metafoore inimeste jutus märgates ja analüüsides saame palju olulist informatsiooni organisatsiooni väärtuste, kolleegide, alluvate või juhtide kohta. Metafoorid, mida inimesed oma kõnes väljendavad, annavad infot nende inimeste mõtteviisidest ja aitavad aru saada nende kogemustest.
  Küsige oma meeskonnakaaslaste käest, millise metafooriga nad iseloomustaksid meeskonda, milles töötavad. Vastused võivad tulla: töökas sipelgapere, kanakari, jalgpalli meeskond jne. Metafoore ei ole vaja lahti seletada, kuna me ei saa olla teadlikud kogu infost, mida need sisaldavad. Siiski võib aru saada, et sipelgapere tähendab töökust, pidevat sagimist ja väga selget tööjaotust; kanakari pigem palju lärmi ja eesmärkide puudumist; jalgpalli meeskond väga selgeid positsioone, üksteise toetamist ja loovust.
  Metafoorid on headeks töövahenditeks ka konfliktide lahendamisel. Pingelises situatsioonis võite paluda inimestel kirjeldada oma hetkeenesetunnet metafoorina. Nad vastavad näiteks: me tajume ähvardavat pilve pea kohal. Siis paluge sõnastada ideaal, kuidas nad soovivad ennast tunda, näiteks: nagu soojal päikesepaistelisel päeval. Kuna piltlike väljendite abil saame kergesti aru kahe olukorra erinevusest, siis on lihtsam planeerida edasisi samme.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Kinni läinud panga omanikud jäid kohtus lõplikult kaotajaks
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.