Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tootjahinnaindeks jäi novembris samaks

  Ekspordihinnaindeks tõusis novembris võrreldes oktoobriga 0,1% ja võrreldes 2004. aasta novembriga 2,5%.
  Impordihinnaindeks langes novembris võrreldes oktoobriga 0,4% ja võrreldes 2004. aasta novembriga tõusis 4,3%.
  Olulisi tootjahindade muutusi võrreldes eelmise kuuga ei toimunud üheski töötleva tööstuse harus, kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Mõningast hindade langust oli märgata toiduainetööstuses, mida mõjutas enam hindade langus kala ja kalatoodete ning jookide tootmises. Aastases võrdluses pidurdus hinnakasv toiduainetööstuses 1 protsendini.
  Aastaga kõige rohkem tootjahindu tõstnud keemiatööstuses kiirenes hinnakasv veelgi, novembris ulatus see ligi 9 protsendini. Oluline mõjutegur selles tööstusharus on nafta hinna kujunemine. Teises suurema tootjahindade aastakasvuga harus, plasti- ja kummitööstuses, hinnad novembris langesid.
  Jätkuvat tootjahindade kasvutempo kiirenemist võib täheldada elektrimasinate ja aparaatide ning ehitusmaterjalide tootmises, mida võib seostada nõudluse suurenemisega nimetatud tööstusharude toodete järele.
  Ootused edasise hinnatõusu osas langesid novembris Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtete seas märgatavalt. Kõige suurem muutus on toimunud toiduainetööstuses, kus suur osa ettevõtteist prognoosis pikemat aega hindade edasist kasvu, kuid novembris viitasid prognoosid hindade stabiliseerumisele. Ettevõtete hinnangul võib kiiremat hindade kasvu lähiajal näha keemiatööstuses, kummi- ja plastitööstuses ning ehitusmaterjalide tootmises.
  Ekspordihinnad jäid sarnaselt tootjahindadega novembris oktoobrikuu tasemele ja aastane kasv ulatus 2,5 protsendini. Ka tööstusharude lõikes võib täheldada samu tendentse, mis tuleneb Eesti tööstuse orienteeritusest rohkem välisturule. Impordihindade osas ei toimunud samuti olulisi muutusi. Eelmise kuuga võrreldes hinnad veidi langesid (-0,4%) ja hindade aastane kasvutempo aeglustus 4,3 protsendini. Impordihindade muutust mõjutas eelkõige nafta maailmaturuhinna langus.
  Aastaga on kõige rohkem tõusnud ekspordihinnad keemiatööstuses (10%), kuid oktoobrikuuga võrreldes on hinnad stabiliseerunud. Mõningast ekspordihindade langust võib täheldada mööblitööstuses, kus hindade aastane kasvutempo aeglustus 7 protsendile.
  Novembris nafta maailmaturuhind langes ning naftasaaduste impordihinnad kahanesid oktoobriga võrreldes üle 10% ja aastane kasv pidurdus 53 protsendini.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Schenker Baltikumi juht: logistikasektoris on keerulised ajad alles ees
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Eelmise aasta küberprohmakad: lekkisid nii Smartpost kui ka pangad Libaarved viisid firmadest kümneid tuhandeid eurosid
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.