USA dollaril oli kaheksa aasta parim aasta

Raivo Sormunen 03. jaanuar 2006, 00:00

Maailma juhtivate valuutade suhtes oli USA dollari jaoks 2005. aasta viimase kaheksa aasta parim. Tõusu toetas USA keskpank, mis kergitas baasintressimäära aasta lõpuks 4,25 protsendini, tekitades sellega investorites isu dollarite järele.

Euro suhtes tugevnes dollar aastaga üle 12% (11,47 Eesti kroonilt 13,22 kroonini) Jaapani jeeni vastu ligi 15% ning Suurbritannia naela suhtes üle 10%.

Dollari kosumist juba 2005. aasta alguses prognoosinud Briti pank HBOS ootab käimasoleval aastal valuuta tugevnemise jätkumist.

"Dollar tugevneb sel aastal euro ja jeeni vastu isegi siis, kui USA keskpank jõuab oma baasintressimäärade tõstmisega lõpule," ütles Bloombergile HBOSi valuuta peastrateeg -Steve Pearson.

Pearson loodab, et USA majanduskasv sel aastal aeglustub, tarbijate isu importkaupade järele kahaneb ja kaubandusdefitsiit tõmbub väiksemaks. Pank ootab, et aasta lõpuks saab dollari eest 125 jeeni ja euro eest 1,08 dollarit (14,49 krooni dollar).

Kõik dollari suhtes nii optimistlikult meelestatud ei ole. Deutsche Bank kardab, et sel aastal hakatakse taas pöörama rohkem tähelepanu USA kaubandusdefitsiidile (moodustab umbes 6% SKPst), mistõttu võib valuuta sel aastal hoopis nõrgeneda. Aasta lõpuks võiks panga arvates euro eest saada 1,27 dollarit (12,32 krooni dollar).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing