Tartu maantee ehitus halvab tänavaäärse äri

Krista Taim 25. mai 2006, 00:00

Äride juhid jagunevad kaheks. On neid, kes on täis lootust, et põhikliendid neid ei jäta ja leiavad neid ka ehitustandri veerest. On ka neid, kes kaaluvad ajutist puhkepausi.

New York Pan Pizza: "Äri kannatab. Rahvast käib väga vähe. Kui päeval veel astub keegi sisse, siis õhtul pole kedagi," räägib firma juht ja pakub, et päevakäive on kahanenud 70%.

Küti äri: "Me pole remonti läinud ega kavatsegi. Kõik see aeg, mis Tartu maanteed remonditakse, on kauplus lahti ja meie siin kohal," kinnitavad müüjad Toomas ja Tiit otsekui ühest suust. Siiski tunnistavad nad, et kui veel nädal-paar tagasi oli pood kui mesilasepesa, mis sumises külastajatest, siis viimastel päevadel on vaikus. Süüdi selles on meediamüra, justkui läheks pood tee-ehituse ajaks remonti.

A-Ruut: Garderoobe pakkuva firma müüja Karina tõttab ehitustandril büroo poole. "Täielik vaikus on. Kliendid ei pääse autoga ligi ja siia ei tule. Meil on ka teisi salonge, lähevad mujale." Tema sõnul on paljud firmad juba siit tänavalt varakult lahkunud - kohe, kui sai selgeks, et tee pannakse kinni. Paar maja bussijaama poole asuv R-Kiosk lühendas lahtiolekuaegasid ja pühapäeval on see hoopis suletud.

Abakhan Fabrics: "Praegust aega ei anna võrreldagi sellega, mis oli enne. Meie põhilised kliendid tulid siia ikkagi trammiga, aga praegu ei pääse," räägib kaupluse juhataja asetäitja Aili Usta. Külastatavus ja päeva kassa on vähenenud drastiliselt ning kangarullide vahel on müüjaid rohkem kui ostjaid. Usta sõnul kaalub juhtkond ümberkorraldusi: lühendada lahtioleku aega, viia müüjaid ajutiselt üle teistesse poodidesse või siis saata puhkusele.

Vana Villemi pubi: Baaridaam Sirli usub, et olukord normaliseerub peagi: "Esimesed kaks päeva oli tühjus, aga siis hakkasid kliendid tagasi tulema. Said aru, et teised tänavad on lahti ja siia pääseb päris ligi."

Lombard: "Meil on kindel klientuur ja nad teavad, kus me oleme. Ehitus meid ei sega," ütleb tõredalt pandimaja ukseesist harjav turd nahktagis mees.

Zookauplus Akvaarium: "Seitse aasta oleme siin olnud ja sellist aega ei mäleta. Pole kliente. Kui autoga ligi ei pääse, siis on kõik. Lähevad mujale," sõnab kaupluse omanik Albert Smirnov. Lahendust näeb ta kokkuleppes maja omanikuga, et see renti alandaks. Tema suurim mure on, et kalad vajavad iga päev toitu ja elektrit, ajutiselt poodi sulgeda pole võimalik.

VP Market: Rahvas käib poes, veel pole kaevetööd kaupluse ette jõudnud. Üle tee olev keskturg kurdab aga ostjate vähesust.

Lukumarket: "70% on kõik langenud: müük, külastajad," ohkab müüja Andrei tühjas poes, kus peale tema on veel koristajatädi, kes tolmuharjaga lukke üle käib ja vaateakent vuntsib.

Perfekta vaibakeskus: Müüja Georg tuleb uksele vastu ja hüüatab: "See on kaos!" Ta peab silmas poe juurde jõudnud tee-ehitust. Juhataja Olev Saarva on leebem ja ütleb, et suvi on ikka vaikne aeg.

Mulgikapsabaar: Silt uksel annab teada, et söögikoht on suletud - avarii. On see nüüd sellest, et mõni tund enne kaevasid kopamehed kogemata veetrassi katki või peitub põhjus muus?

Lukuexpert: "Püsikliendid on praegu alles jäänud ja tulevad kohale, kuigi väike klientide kadu on olnud," ütleb lukuekspert Taisto Kauponen.

Velopood: Kutsuvalt vilgub tänaval reklaam. Jalgrattad suurtele ja väikestele, vaid müüjat pole. Tagaruumi ukse vahelt paistab paksude kaustade alla mattunud nooremapoolne meesterahvas. Pead paberite vahelt kergitades ütleb ta, et on müüja ja kedagi suurt poes ei käi. "Õnneks pind on meie ja renti maksma ei pea, elame selle remondiaja üle ja võib-olla tehakse liiklus varem lahti," sõnab ta.

Sunorek: "Väga palju pole ehitus meid mõjutanud. Kaupa saab tuua, kuigi ligipääs on natukene keeruline. Aga käime klientide juures kohapeal," selgitab müüja Reeni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing