• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Stipendium meelitab tubli noore firmasse

  Tallinna Tehnikaülikooli õppureid toetab paarkümmend Eesti suurettevõtet, sellel aastal jagati 63 bakalaureuse-, magistri- ja doktoriõppe stipendiumi, mis on paarikümne võrra enam kui mõned aastad tagasi.
  Tulevased bakalaureused saavad 15 000 krooni stipendiumi, magistrid 25 000 krooni ja doktorid 40 000 krooni.
  Näiteks toetavad tehnikaülikooli õppureid Eesti Energia, BLRT Grupp, Eesti Põlevkivi, Hansapank, Elion, Ericsson, Eesti Energia, Eesti Raudtee, Viru Keemia Grupp, Nitrofert.
  Meeldivateks eranditeks on ettevõtjad, kes annavad välja omanimelist stipendiumi, midagi vastu tahtmata. Näiteks ärinaise Tiina Mõisa nimeline stipendium on mõeldud TTÜ matemaatika-loodusteaduskonna edukale doktoriõppe naisüliõpilasele, kusjuures tal pole hiljem kohustust kindlas ettevõttes töötada. "Minu puhul on see väike kiiks, et stipendium ei lähe majandusteaduskonda, vaid tahaks insenerlikku mõtteviisi ergutada. Ja kuna naisi ei õpi sellistel erialadel just eriti palju, siis oleks hea just neid toetada," avab tagamaid TTÜ vilistlane Tiina Mõis.
  Tallinna Tehnikaülikooli Arengufondi juhataja Kerly Orulaid kinnitab ettevõtjate huvi, kes ise pöörduvad ülikooli poole ja pakuvad stipendiumi. Stipendiumi abil kindlustatakse ettevõttele vajalik spetsialist, kes on leitud just ülikooli parimate seast. Väiksem pole ka tudengite soov saada kenake rahaline toetus, mis tihti garanteerib ka töökoha. "Stipendium on õppuri jaoks suur raha. Kui õppelaen on 17 000 krooni, siis stipendiumiga saab kas või osa laenu kustutada. Et aga stipendiumi saada, peab keskmine hinne olema vähemalt 4,5," räägib Orulaid.
  Üks suuremaid stipendiumi jagajaid on Hansapank Eesti. Panga peadirektori Priit Põldoja sõnul soovib pank anda oma panuse Eesti tuleviku kujundamisse ja toetada aktiivseid noori, kes väärtustavad head haridust.
  Hansapank alustab uue aasta alguses tudengite arenguprogrammi, mille raames saab 20 pangandushuvilist tudengit praktikavõimaluse pangas ning 20 000 krooni stipendiumi.
  Lisaks sellele programmile maksab pank haridusstipendiumi, mis on mõeldud kõikidele üliõpilastele üle Eesti, sõltumata kõrgkoolist ning valitud erialast. Kokku antakse välja 10 stipendiumi, iga väärtus on 20 000 krooni.
  Sel õppeaastal maksab Hansapank stipendiumideks 600 000 krooni.
  Aasta jagu stipendiume jaganud Ida-Virumaa keemiaettevõte Nitrofert toetab nelja noort stipendiumiga.
  "Meie ettevõttes on noorte puudus, personal on keskmiselt üle 50 aasta vana ja noori spetsialiste on juurde vaja," põhjendab Nitroferti kantseleijuhataja Zinaida Nikitina. Stipendiaatideks on enamasti Ida-Virumaa noored, kes kohustuvad pärast kooli lõpetamist kolm aastat ettevõttes töötama. "Noori saab meelitada siia palgaga. Aga kuidas neid kinni hoida? Ikka vaatavad nad kas Tallinna või välismaa poole. Loodame, et kui ise endale spetsialiste koolitame, siis nad ka jäävad siia," sõnas Nikitina.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Krüptoturul suur langus: bitcoin poole aasta madalaimal tasemel
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Tehniline viga lükkas Tallinki reisi Turust Stockholmi päeva võrra edasi
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Leedu eksport Hiinasse kahanes dramaatiliselt
Leedu ekspordist Hiinasse oli detsembris alles jäänud ainult hädine kümnendik leedukate teele veeretatud takistuste pärast, loeb Leedu SEB analüütik Tadas Povilauskas Hiina tolli andmetest välja.
Leedu ekspordist Hiinasse oli detsembris alles jäänud ainult hädine kümnendik leedukate teele veeretatud takistuste pärast, loeb Leedu SEB analüütik Tadas Povilauskas Hiina tolli andmetest välja.