Tulevase Tallink City kõrgus on lennuametile probleem

Annika Matson 23. november 2006, 07:57

Lennuamet ei saa praeguse korra järgi
Põhjamaade suurima meelelahutus- ja kaubanduskeskuse projekti kooskõlastada,
sest sealne mäesuusahall on kavandatud ülemäära kõrge, kirjutab Tarbija24.

Lennuameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna vaneminspektori Aleksander Dintšenko väitel saab Lasnamäele Tondiraba alale ehitada rajatise, mis ulatub kuni 45 meetri kõrgusele maapinnast.

Lennuamet on sel teemal rääkinud ka Tallinki suuromaniku Infortari juhtidega. Infortari suuromanik on Ain Hanschmidt. Samuti on pöördutud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole. "Loodame siiski kõiki pooli rahuldava tulemuseni jõuda," kinnitas Dintšenko.

Vaneminspektori sõnul on põhimõtteliselt küll võimalik tulevase Tallink City kohal kooskõlastada ka 45 meetrist kõrgemat rajatist, kuna lennuliiklusohutus otseselt ohtu ei satu.

Selleks tuleb aga kindlasti muuta valitsuse määrust lennujaama lähiümbruse määratlemise ja kasutamise korra kohta. Viimase järgi võib merepinnast võttes ehitada selles paigas kuni 85 meetri kõrguseid hooneid, kuid mäesuusahalli tipp ulatub merepinnast 95 meetrini.

Dintšenko sõnul asub tulevasest Tallink Cityst mitte väga kaugel Iru elektrijaama kõrge korsten, millest peavad kõik Ülemistel maanduvad ja õhku tõusvad lennukid lõuna poolt mööduma.

Seega ei jää Tondiraba otse lennukite ülelennu koridori, kuid asub siiski kõrguspiirangutega alal, ja seda tuleb paratamatult arvestada.

Tallinna peaarhitekt Igor Volkov ei osanud lennuameti nõudmisi kommenteerida, kuid mainis, et Tallink City eskiis jättis talle üleeilsel esitlusel igati hea mulje. «Tallinn on huvitatud sellest, et teha Lasnamäele tõeliselt atraktiivne keskus,» ütles ta.

Peaarhitekti sõnul asub tulevane keskus suurte magistraalide ääres, kustkaudu saavad inimesed keskusesse tulla nii ida kui lääne poolt. «Ka keskuse maht on sinnakanti igati sobiv. Seega, miks ka mitte,» nentis ta.

Tulevase Tallink City kinnistu detailplaneering on algatatud sellest ajast, kui linn krundi müüs, ütles Volkov. Praegu on maatükk omanikku vahetanud ja Infortari kätte läinud, kuid juriidiliselt ei ole vaja uut planeeringut algatada.

Kuna maa omanikul on ka uue keskuse plaan olemas, võib detailplaneeringu kehtestamiseni heal juhul jõuda juba 7-8 kuuga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2006, 07:57
Otsi:

Ava täpsem otsing