28. november 2006 kell 15:01

Soomest leitud ampullid keelatud aineid ei sisaldanud

Soomest Kemijärvilt prügikastist leitud ampullid ei sisaldanud spordis keelatud aineid. Kuid neid sai manustada ainult infusiooni teel ja see on spordis tavaolukorras keelatud, vahendas Postimees Online Soome lehte Helsingin Sanomat.

«On põhjust arvata, et leitud ainetel on seos spordiga täiesti olemas. WADA reeglite järgi on infusioon keelatud meetod, kui pole tegemist just akuutse hädaolukorraga,» ütles Soome antidopingukomisjoni meditsiinijuht Timo Seppälä.

Seppälä väitel sisaldasid ampullid muu hulgas fruktoos-1,6-difosfaati ja kreatiinfosfaati ning mõningaid lihtsamaid ained, nagu näiteks magneesiumi.

Tema sõnul võib ampullidest leitud ainetel spordis kasu olla nii enne kui ka pärast sooritust. «Fruktoos-1,6-difosfaati võib muu hulgas suurendada südame pumpamise jõudu. Kreatiinfosfaati kasutatakse spordis näiteks lihasenergia säilitamiseks. Tavaliselt võetakse seda sisse pulbrina.»

Eile leiti maanteeäärsest prügitünnist, mis asus Kemijärvist 15 kilomeetrit Kuusamo poole, kümneid kasutatud süstlaid ja ampulle.

Teeäärne puhkekoht asub umbes 100 kilomeetri kaugusel Ruka suusakeskusest, kus eelmisel nädalavahetusel toimusid murdmaa, suusahüpete ja kahevõistluse MK-etapid.

Hetkel kuum