Oleg Gross: tuleb uus pankrotilaine

30. november 2006, 10:07

Kopsakas palk võib kaasa tuua pankrotte.
Sõnum kõrgele kerkinud keskmisest palgast annab põhjust rõõmustada, kuid viitab
teravale tööjõupuudusele ja ka võimalikule pankrotilainele. Ärimees Oleg Grossi
sõnul võib peagi uus pankrotilaine tulla.

Rohkem kui 1000 töötajale palka maksev Oleg Gross ütles, et kaubanduses ja toiduainetööstuses on palk tõusnud 15 kuni 20%, kirjutas Virumaa Teataja. “Üle 7000kroonistest töötasust aga kaubanduses kõnelda ei saa, brutopalk on ehk 6000 krooni ringis,” lisas ta.

Kerkivale palgasurvele ei tarvitse aga kõik ettevõtjad vastu pidada. “Tuleb uus pankrotilaine,” ennustas ärimees.

Statistika andmeil pole viimastel aastatel palk veel nii kõrgele tõusnud kui tänavu III kvartalis - 16,5% eelmise aastaga võrreldes. “Kogu tänavuse aasta vältel on brutopalk tõusnud,” kinnitas statistikaameti palgastatistika talituse juhataja Mare Kusma.

Palgatõus on saatnud kõiki maakondi, peale Tallinna-lähedase Harjumaa rohkem kui 1000 krooniga näiteks Põlva-, Järva- ja Tartumaad. Ka Lääne-Virumaad. Meie maakonna keskmine brutopalk oli III kvartalis 7324 krooni. Aga vahest on see number statistiline mull? Maavanem Urmas Tamm vaidles vastu: “Mulliga pole siin kindlasti tegemist, palgad on tõusnud ja tõusevad veel.”

“Uhke tunne on,” tunnistas Järva maavanem Üllar Vahtramäe oma maakonna 7725kroonise palga kohta. “Meil on meeletu tööjõupuudus, mis sunnib tötasu tõstma,” nimetas ta palgatõusu esimese põhjuse. “Positiivne on meie Tallinna-lähedus ning hulk atraktiivseid ettevõtteid,” lisas ta.

“Kui tööjõudu napib, tuleb pidevalt palku tõsta,” arvas teise eduka maakonna, Viljandi maavanem Kalle Küttis. Ja kui selleks raha ei jätku, peab ettevõtja loobuma, mujale minema või odavat tööjõudu sisse tooma. Nõnda kolis Viljandi tikuvabrik oma tootmise osaliselt Indiasse. “Nii et kõrge palk maakonnas on hea uudis küll, teisalt aga paneb mõtlema,” tegi Küttis kokkuvõtte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. November 2006, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing