Eesti küsib Venemaalt Runneri kulusid tagasi

Airi Ilisson 07. detsember 2006, 00:00

Eilsel Peterburi linna ja Leningradi oblasti kohtuistungil tuli kolmandat korda arutlusele laeval Runner 4 veetud lasti omaniku C.Steinweg Handelsweem B.V hagi Runner 4-le sisse sõitnud laeva Sv.Apostol Andrei omaniku Valday-1 Ltd. vastu. Lastiomanik küsib Runner 4-le sisse sõitnud laeva omanikult 14 miljonit dollarit (165 miljonit krooni).

Praegu on Eesti kohtuistungil kaasatud kolmanda osapoolena. Kohtuistungi algul esitas Eesti taotluse siseneda Peterburi arbitraaži kolmanda isikuna. Kohus seda taotlust ei rahuldanud. Kohtunik andis mõista, et selle kohtuprotsessi asemel võiks Eesti esitada eraldi hagi ja alustada iseseisvat hagiprotsessi.

"Järsku olukord muutus. Istungi käigus soovitas kohtunik tungivalt osapooltel, ka Eesti Vabariigil, kokku leppida vastutuse piiramise fondi raha jagamises, et vältida pikka kohtuprotsessi," kirjeldas majandusministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Aivo Lind. "Usun, et saame selle raha tagasi," sõnas ta.

Eesti riigile läks laeva tühjakspumpamine õlist maksma ligi 43 miljonit krooni. Nii laeva omanik kui ka sissesõitja on venelastele kuuluvad offshore-firmad. Võib ka juhtuda, et Eesti riik ei saa midagi, sest laev ei olnud õnnetuse hetkel meresõidukõlblik. Sel juhul kindlustus summat ei korva ning laevaomanikult pole midagi võtta, sest see oli tema ainus laev.

Runner 4 uppus Soome lahel Vaindloo saare lähedal kokkupõrke tagajärjel märtsis. Laev pumbati kütusest tühjaks novembri keskel.

Peterburi sadama andmetel oli laevas 43 kuupmeetrit diislikütust, 105 kuupmeetrit kütteõli ja 15 kuupmeetrit määrdeõlisid. Osa sellest lekkis juba pärast laeva uppumist välja.

Järgmine kohtuistung on 17. jaanuaril.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing