Eneken Laasme • 13 veebruar 2007

Klaasplokk kui tulekindel vahekiht akna ja seina vahel

"Valmistatakse kaks poolt, mis kõrgel temperatuuril kokku surutakse," selgitab klaasplokkide valmistamist K-rautakesko siseviimistluse tootejuht Mati Maalder.

Klaasploki sisemus on õhutühi ning see tagab parema helikindluse ja soojapidavuse. Lisaks valgusjuhtivusele on klaasplokile omased ka kõrge happe- ja kulumiskindlus.

Klaasplokke kasutatakse siseruume valgemaks muutes nii üksikute avade täitena kui ka ruume eraldavate seinasüsteemidena. Üksikute seinaosadena tarvitatakse klaasplokke saunades, duširuumides, vannitubades, köögis, esikus.

Kuigi sageli kasutatakse ka värvilisi plokke, on levinuim siiski valge värvitoon. Seinaelementidena pruugitakse klaasplokki bürooruumides, ujulates ja kortermajades, et eraldada siseruume üksteisest, saades nii juurde lisavalgust ja tulekindlust. Samuti sobivad klaasplokid välisseinte ehitamiseks.

ASi Vipex turundusjuhi Henry Vürsti kinnitusel on olemas ka põrandaks mõeldud klaasplokid.

Klaasplokke ostes tuleb silmas pidada, et kuna toode valmib kõrgel temperatuuril, võivad eri aegadel valminud ja eri tootjate valmistatud tooted pahatihti värvitooni poolest erineda.

Klaasplokke valides tuleb arvestada kohaga, kuhu plokid paigaldatakse, soovitud lõpptulemusega ja valmiva seina oluliste omadustega. Selle kõige alusel on mitmesuguste värvide ja pinnaviimistluste vahel kergem valida, tõdeb Vürst.

Klaasplokkidest seina pind püsib tänu siledusele kergemini puhtana kui tavaline viimistletud sein. Vürsti hinnangul annab klaasplokkidest seinale läike isegi kerge seebivesi. Samas hoiatab Maalder, et mõni pesuaine võib rikkuda vuugitäidete tooni.

Hetkel kuum