Hiina õhutas Tallinna börsi langust

Tarvo Vaarmets 28. veebruar 2007, 00:00

Eile oli kohalikul börsil tunda taas kord erakordselt tugevat aktsiagravitatsiooni - Tallinna börsi liikumisi kajastava indeksi OMXT üsnagi vabalangust meenutavale liikumisele tõmbas piduri peale alles sildi "börsipäev lõppenud" välja riputamine. Indeks jõudis selleks ajaks kukkuda 5,6%.

"Natuke kurb päev," tõdes Danske Capitali Balti fondijuht Lauri Kustaa Äimä. "Hiina turg tuli väga tugevalt alla, kõik Euroopa turud langesid vähemal või rohkemal määral - Baltimaad ei olnud siin mingi erand."

Seose Hiinaga tõi välja ka LHV maakler Alo Vallikivi, kelle sõnul ootas kogu Euroopa päästikut, mis senini kestnud positiivsusele piiri peale paneks.

"Hiina aktsiaturg kukkus Shanghai indeksi näol 8,8%. Reaalselt ei ole Hiinas midagi väga oluliselt negatiivsemaks muutunud, ohtlikuks läheks olukord pikaajalises plaanis, kui langus seal peaks jätkuma," viitas Vallikivi suurriigi võimalikule maailma börse allasikutavale mõjule.

Tallinna börsile raha paigutanud investoritele juba varem globaalsetel arenevatel turgudel silma peal hoida soovitanud investeerimisportaali tarkinvestor.ee asutaja ja eestvedaja Kristjan Lepiku arvates varitseb meie kodubörsil veel üks võimalik oht.

"Mulle tundub, et veebruari languse ajal pole suured investorid eriti müünud. See ühelt poolt on positiivne, kuna nad järelikult julgevad positsioone hoida. Teiselt poolt on see ka negatiivne, sest kui nemad oma suurte mahtudega müüma hakkaks, annaks see langusele tublisti hoogu juurde," märkis ta.

Hansabank Marketsi analüütiku Sander Danili sõnul võib Baltikumi investeerinud fondide võimalik langusega kaasaminek Tallinna börsi maa suunas tõmmata võib-olla isegi mitme kuu vältel.

"Mingisuguseid põhjasid otsima hakata on natuke vara. Kui me saime tükk aega kaubelda tükk maad kõrgemal kui õigustatud hinnatasemed, siis täiesti vabalt saab kaubelda ka oluliselt madalamatel tasemetel kui õigustatud hinnatasemed," ütles Danil.

Veidi positiivsemalt on siiski meelestatud Lauri Kustaa Äimä, kelle kinnitusel ei kavatse Danske Capitali Balti fond Tallinnasse paigutatud raha välja võtta.

"Ma ütleksin, et hinnatasemed on mitmel juhul juba ostjale huvitavad. Kes praegu müüa plaanib, ei tegutse just kõige targemalt," arvas Äimä.

Kristjan Lepiku meelest sõltub Tallinna börsi edasine saatus lähikuudel arenevate turgude käekäigust.

"Tuleb arvestada, et viimane aasta on arenevate turgude jaoks olnud pehmelt öeldes suurepärane ning sarnaselt Tallinna börsiga on aktsiates õhku (loe: kukkumisruumi) päris tublisti," viitas ta negatiivsuse potentsiaalsele jätkumisele.

Alo Vallikivi hinnangul võiks ühtpidi kodubörsi põhi olla lähedal, aga teistpidi näeb ta samuti probleemi välisturgude edasises liikumises. Fondide müügipoolele siginemine võiks tuua kaasa indeksi vähemalt 10protsendilise languse.

Kuigi Äimä sõnutsi tekib dramaatiliste languste puhul pikaajalistele investoritele alati ostuvõimalusi ning fundamentaalset tausta vaadates võiks ostutellimused sisse anda, on Sander Danili arvates selleks veel veidi aega.

"Veri ei ole veel tänavatel. Ostma on õige aeg hakata siis, kui kõigil on ninad verised ja kõik räägivad, et olukord on väga halb, vähemalt börsi kontekstis," ütles Danil, kelle sõnul võivad fonde müüma suunata ka viimasel ajal avaldatud makromajanduslikud näitajad, mis viitavad majanduse ülekuumenemisele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing