Singisööjad tõid Hormile priske kasumi

Liis Kängsepp 28. veebruar 2007, 00:00

"Tõeline edulugu me muidugi pole, kui vaadata kinnisvaraarendust ja ehitussektori tulemusi," kommenteeris mullust majandusaastat ettevõtte juht Olle Horm, "aga 15% käibe kasvu meie turuosa juures pean heaks tulemuseks."

Lihakombinaadi käive kasvas mullu 1,7 miljardi kroonini, kasumit teeniti 181 miljonit krooni. Eestis müüdi mullu 1,1 miljardi krooni eest tooteid.

Hormi sõnul kavatseb ettevõte tänavu investeerida üle 200 miljoni krooni just tapamaja ja liha lõikamist puudutavatesse tootmise osadesse.

"Üritame," vastas Horm küsimusele, kas 2 miljardi piir võiks olla kättesaadav juba tänavu, viidates, et 12-13protsendiline käibe kasv oleks päris hea tulemus, kuid siis jääks 2 miljardit napilt saavutamata. 200 miljoni piir kasumis peaks aga ületatama juba tänavu. "2006. aasta kasumi kasv on selline, mida on raske hoida," sõnas Horm samas.

"Ega meil midagi revolutsioonilist öelda ei ole - tootmist maha ei müü, ära ei koli ega kinnisvarasektorisse tegutsema ei liigu," märkis Horm. "Sööma inimesed niikuinii peavad ja kui majandusel läheb hästi, süüakse rohkem liha."

Just tänu paremale majanduslikule olukorrale on eestlased viimasel ajal senisest enam hakanud sööma kallimat lihakraami ning singi tarbimine kasvab Eestis praegu kõige kiiremini, kinnitas Horm.

Ka Wõro Kommertsi juht Kaido Kaare tõdes, et suuremad müüginumbrid on toodetel, millel rohkem pistmist liha, prae või singiga. "Vähem süüakse sardelli ja rohkem sinke," sõnas Kaare, kes ei tahtnud ettevõtte majandustulemusi veel avalikustada. "200 miljonit käibes välja ei vedanud. Võib öelda, et kasum kasvas, aga käive mitte väga."

2005. aastal oli Wõro Kommertsi käive 176 miljonit ning kasum 3 miljonit krooni.

HK Ruokatalo teine tütarettevõte Eestis, AS Tallegg kasvatas mullu käivet ning rebis kasumisse. Täpseid numbreid ettevõte eile veel ei avaldanud.

"Me ei ole enam kahjumis. Käive kasvas," sõnas ASi Tallegg juht Teet Soorm. "Sellised otsused tulevad väga-väga-väga raskelt," vastas ta küsimusele, kas kasumisse tõusmine oli raske katsumus. "Tallegg oli väga-väga halvas seisus."

Mullu juhti vahetanud Valga Lihatööstus vaevleb reorganiseerimisvaludes.

"Pidime organisatsiooni ümber ehitama, investeerisime palju ja nii mõnigi asi on alles stardijoonel," sõnas septembris ametisse asunud Valga Lihatööstuse juht Raimo Kirmanen.

Kirmaneni üllatas, et ettevõtte kasum polnud mullu piisavalt hea - 315miljonilise käibe juures 6 miljonit krooni kasumit. "Meie müük on suurim probleem - tooteportfell pole just parim ja meid ei tunta piisavalt hästi," märkis Kirmanen.

Kirmanen ei osanud öelda, kui suur oli lihatööstuse käive ja kasum, vaid palus ühendust võtta ettevõtte finantskonsultandiga, kes jäi eile tabamatuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing