Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Looduspere varustab toidulauda ökokraamiga

    "Eestlastel pole mitte ainult huvi, vaid reaalne vajadus looduslike ökotoodete vastu, sest allergikuid on meie hulgas lihtsalt niivõrd palju," räägib OÜ Looduspere juht Pille-Riin Özmen.
    Ta leiab, et on vastutustundetu elada oma elu mõttega, et pärast mind tulgu või veeuputus - inimesed ei tohiks oma looduslähedust minetada.
    "Kuigi neid, kes ei kasuta loodustooteid teadlikult, on muidugi ka üksjagu ning tuleb aina juurde," märgib Pille-Riin Özmen
    Looduspere on algusest lõpuni perefirma, kus tööle on rakendatud kogu suguselts alates viieaastasest perepojast kuni vanaema ja täditütardeni välja. Väike Aare Bedrican on Looduspere muusa ja loomise ajend, nüüdseks küll rohkem katsejänes, kes suurema osa lasteasju enne müükipanekut läbi proovib.
    Firma tegevjuht (ja reklaamijuht ja personalijuht) on pereema Pille-Riin Özmen. Isa Selim Özmen tegutseb ostujuhi ja logistikuna. Hindamatu abiline on ka kunstiharidusega vanaema Ruth Heidok, kelle hooleks on kunstitarvete müük, poes abistamine (eriti messide ja puhkuste ajal), kenade siltide kirjutamine ja muu selline tegevus, mis kunstnikukätt vajab.
    Kuna firma kasvab pidevalt ja tööd tuleb juurde, on kaasa haaratud ka teisi sugulasi, esialgu kaks täditütart. Üks neist veel keskkooliõpilane, kes poes abiliseks käib, teine on poes ja kontoris täiskohaga tööl.
    "Meile on olnud suureks eeliseks keelteoskus," ütleb Pille-Riin oma firma loomisest rääkides. "Sakslased on selles suhtes väga laisad ja mugavad ning nad on meile ka öelnud, et valisid meid oma esindajaks Eestis just selle pärast, et nad saavad rahulikult emakeeles rääkida. Nii Selim kui ka mina oskame kumbki kuut-seitset keelt ja imelisel kombel on meil neid kõiki ka vaja läinud."
    Ta kahetseb praegu kõige rohkem, et kooli ajal ei õppinud hoolsamalt vene keelt. Sestap üritab Pille-Riin nüüd oma täditütardele näidata, et kui vähegi on koolis võimalus mingit keelt õppida, tuleb seda juhust ka kasutada.
    Kaubad, mida Loodusperest osta saab, on eranditult valmistatud kas looduslikest materjalidest või toodetud võimalikult loodussõbralikult.
    Tähtsal kohal on kvaliteet ja vastupidavus. Asjad peavad kaua vastu pidama, olema nahasõbralikud ja võimalikult praktilised.
    Kõik tooted on vabad mürgistest ja kahjulikest kemikaalidest ning sobivad seega allergilisele nahale. Isegi kilekotid, kuhu ostetu kaasa pakitakse, on toodetud maisitärklisest ning need lagunevad kompostis kaheksa nädalaga. Sama lugu on arvete ja muu paberiga - kasutatakse vaid taastoodetud paberit. Kõik see annab tunnistust, et Looduspere filosoofia on ökoloogiline mõtteviis kõiges, mida ette võetakse.
    2004. aasta alguses alustati internetikauplusega, sama aasta maikuus juba hulgimüügiga (esimeseks Looduspere kaupade müüjaks sai Stockmanni kaubamaja), 1. detsembril avas Pirital uksed juba esimene päris pood.
    "Inimeste teadlikkus loodustoodetest on selle ajaga paranenud," ütleb Pille-Riin, kes teab, kui palju on nende pere selleks selgitustööd pidanud tegema.
    Nüüdseks on OÜ Loodusperel lisaks netipoele ka kolm kauplust Tallinnas ja Tartus, hulgimüük on kõvasti kasvanud ning laienenud Lätti ja Leetu. Looduspere poolt tarbijatele vahendatava kauba valikus on praeguseks üle 2000 toote.
    "Aastas on kaks suurt ökomessi, kus alati kohal oleme, mõlemad Saksamaal, millest on kujunenud omamoodi Euroopa ökokeskus. Avastamisrõõmu jätkub siiani," kinnitab Pille-Riin Özmen. "Uudistooted proovime järele kõigepealt iseenda peal ja kui meile meeldib, meeldib tavaliselt ka klientidele."
    Ta lisab, et palju tooteid on müüki tulnud ajendatuna klientide soovitustest - kes on näiteks Soomest või Rootsist midagi kiiduväärset ostnud või tundnud puudust ühest või teisest asjast ja küsima tulnud.
    Möödunud aastal alustas Looduspere ka tootmisega, kusjuures toodangu kaubamärk on nime saanud Özmenite pisipoja järgi - Aare. Praegu valmivad selle märgi all imetuspluusid, edaspidi on plaanis valikut suurendada.
    "Kuna Eestis on hinnad liiga kõrged ja head materjali raske leida, siis leidsime endale valmistaja Türgis Istanbulis. Oleme käinud seal kohal ja kontrollinud nii nende tööd kui ka töötajate töötingimusi, sest sotsiaalsed väärtused peavad ka korras olema," kinnitab Pille-Riin.
    Looduspere kui äriettevõte loomise ajendiks sai Aare Bedricani sünd viie aasta eest.
    Eks elus on ikka nii, et asjad juhtuvad, ilma et neid pikalt ette plaanitaks. Nii müüvadki nüüd Eestis loodustooteid ning propageerivad teist laadi mõtteviisi eestlasest sotsioloog ja türklasest jalgpallitreener, kes kokku said ja abiellusid omal ajal hoopis Saksamaal.
    Pisipoja sünd pani noored vanemad järele mõtlema oma juurte üle.
    "Kui kodus on kaks keelt ja õues liivakastis kolmas, siis milline koht on väikesele inimesele see, mida kodumaaks võiks nimetada, või milline keel on talle emakeeleks," meenutab Pille-Riin Özmen tollaseid kõhklusi.
    Kuigi idee end Eestis sisse seada tuli üllatuslikult hoopis Türgi päritolu pereisalt, ei viibinud selle elluviimine kuigi kaua. Eestis elades tekkisid kohe ootamatud olmeprobleemid - ökoloogiliselt puhas beebitoit ja öko-mähkmed, mis Hamburgis elades tundusid enesestmõistetavad, olid eestlastele kättesaamatud.
    Kaheksa aastat Saksamaa elu oli aga harjumustesse oma jälje jätnud, niisiis ei saanud ka jonni jätta, vaid asuti otsima võimalusi harjumuspäraste toodete hankimiseks.
    Eestlane on visa ja kui lisada siia veel lõunamaa temperament ja asjaajamisoskus, pole miski võimatu. Paraku selgus, et kogused, mis tootjalt otse tellimiseks vajalikud olid, on siiski ühe pere jaoks liialt suured. Seega tuli leida mõttekaaslasi.
    Sõpradele ja tuttavatele lisandus tuttavate sõpru ja omakorda nende tuttavaid, kes samuti loodustoodetest huvitatud. Ja nii läkski lumepall veerema.
    Möödunud aastal täitus Özmenite pereema ammune unistus - ta tegi algust beebide kandelinade kasutamise tutvustamisega ja asutas Kaisukooli.
    "Tahtsin juba algusest peale tegeleda põhjalikult kandelina nõustamisega ja viisin ka paar kursust läbi, aga see polnud see," jutustab Pille-Riin Özmen. "Kandelinad olid muide meie esimene kaup, mida tellisime ja see on teema, mille juures hakkavad mul käed värisema - ma võin sellest lõpmatuseni rääkida."
    Alguses tuli kokku neli hakkajat naist ja nii sai 2006. aasta augustis võimalikuks MTÜ Lapsekandmiskeskus loomine. Saksamaalt kutsuti kogenud Dresdeni Trageschule koolitajad, aktivistidega liitus veel neli naist ning viidi läbi partnerkoolitajate õppused.
    Nüüd toimuvad Kaisukooli nime all kursused lapsevanematele Tallinnas ja Tartus, jaanuari lõpus on kavas alustada ka järgmiste Kaisukooli nõustajate väljakoolitamisega, kes siis saavad lapsevanematele oma teadmisi edasi anda.
    "See on nii-öelda minu hobi, millega tahaks rohkem tegeleda, kui töö kõrvalt vaid aega üle jääks," ohkab Pille-Riin.
    Kodune elu on Özmenitel kirju: kui ema-isa räägivad saksa või türgi keeles, siis väike Aare Bedrican suhtleb vanematega eesti ja türgi keeles. Ning kui telerist vaadatakse selles peres peamiselt Türgi või Saksamaa programme, siis liivakastis või kelgumäel kuuleb nüüd vaid eesti keelt.
    Sattusin Looduspere juurde juhuslikult, kuna minu kolmekuune laps ei olnud mingil tingimusel nõus magama õues ega olema üldse mujal kui süles.
    Internetist leidsin informatsiooni kandelinade kohta ja ka lahenduse. Ja nii ongi meie perest saanud kahe ja poole aastaga Looduspere vabatahtlik fan club ning Loodusperest meie kodupood.
    Oleme Looduspere koostööpartnerid olnud juba ligi kaks aastat, ostes neilt kaupu hulgimüügist.
    Mitte mingisugust vajadust alternatiivide otsimise järele pole seni tarvis olnud, oleme nende pakutava kauba, selle kvaliteedi ja valikutega väga rahul. Eks öko-tegijaid on veel turul ka üsna vähe ja kui oled leidnud endale koostööpartneri, kellega töö klapib, siis on ju kõik väga hästi.
    Autor: Annely Allik
  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Skandaalist kergelt pääsenud Philipsi aktsia asus rallima
Hollandi elektroonikatootja Philipsi USA kohtunõuete kokkulepe ohtlike meditsiiniseadmete skandaalis osutus prognoositust kordades odavamaks ja ajas aktsia rallima.
Hollandi elektroonikatootja Philipsi USA kohtunõuete kokkulepe ohtlike meditsiiniseadmete skandaalis osutus prognoositust kordades odavamaks ja ajas aktsia rallima.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.