14. märts 2007 kell 11:24

Raul Kalev: kinnisvara hinnatõus on tingitud pankade ja firmade kokkumängust

Turunduskonsultant Raul Kalevi sõnul pole hüppeline kinnisvarahindade tõus tingitud mitte langenud pangaintressidest, soodsatest laenudest ja kasvanud majandusest, vaid pankade ja kinnisvarafirmade kokkumängust.

"Nimelt on kinnisvara hüppeline hinnatõus tingitud minu hinnangul suures osas vaid mõnest psühholoogilisest nõksust, mille taga oli ja on jätkuvalt pankade ja kinnisvarafirmade kokkumäng ning piisava hulga spekulantide teke. See, mis tegelikult juhtus, ei olnud ei eestlaste oluline rikastumine ega ka hüppeline kasv uuele eluasemele - kuigi ei saa pankade intressilangust alahinnata, ei tohiks seda ka ületähtsustada," kirjutas Kalevi tänases Ärilehes.

Samuti mõjutasid tema sõnul hindade tõusu tarbijaga manipuleerimine: kinnisvaratoodete müügi alustamine igakuise tagasimakse summa kaudu, samuti vahendajate kontrolli all olevate internetiportaalide loomine ning inimeste psühholoogiline mõjutamine. Inimesed kartsid, et äkki tõusevad hinnad veel mõnda aega, jõuan õigel ajal paadi peale ja nii mõeldes tormasid soodsa laenu järele pankadesse ka need, kel sinna muidu asja polnuks.

Samuti mõjutas hindade tõusu Kalevi sõnul pankade surve anda võimalikult palju laenusid. Kuigi seda üritatakse varjata, saavad juba pikka aega laene ka ilma kindla sissutulekuta inimesed, kellel pole ette näidata isegi kolme kuu ametlikku palka.

Hetkel kuum