Avastamisrõõm - eesti muusika aastal 2007

Kersti Inno 13. aprill 2007, 00:00

Tänapäeval on innovatiivsuse mõõdupuuks saanud igasugused e-lahendused.

Eesti heliloojate elektronmuusika kontserti saab kuulata pühapäeval Heliloojate Majas.

Ka festivali sümfoonilise muusika kulminatsioon täna õhtul Risto Joosti juhatusel toimub e-ERSO egiidi all. Esiettekandele tulevad elektrifitseerimisega seotud lood: Peeter Vähi "Naasmine Eikusagile" süntesaatorile ja orkestrile, Urmas Sisaski satelliitkontsert "Tringulation" elektriviiulile ja orkestrile.

Lisaks Tauno Aintsi ja Mirjam Tally uudisteoste kõrval ka Margo Kõlari elektrifitseeritud versioon Heino Elleri kuulsast "Koidust".

Kummardusena eesti muusika klassikule Heino Ellerile, kelle sünnist möödus märtsis 120 aastat, etendatakse Tallinna Linnateatri laval kahel õhtul Indrek Hirve debüütnäidendit Ellerist "Pauluse kiriku kellad". Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis toimub Heino Elleri autorikontsert.

Kammermuusikas on seekord tõstetud teiste pillide hulgast esile kuninglikult särav tromboon Andres Kontuse esitluses nii soolopillina kui ka hõrgus ansamblis Tallinna Raekojas toimuval kontserdil.

Huvitavaid kammerkooslusi saab kuulda ka kontserdil "Klavessinissimo!" ning Ensemble Bipolar kontserdil.

Festivali erutavamaid sündmusi on alati olnud Uue Meistri ootusest kantud kontserdid üliõpilaste loominguga, samuti Mammutkontserdid mitme paneeliga vabalavaga Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.

Rohkem kui tavaliselt saab tänavusel festivalil kuulata vokaalmuusikat.

Öökontserdil Rootsi-Mihkli kirikus esitab ansambel "Heinavanker" Margo Kõlari juhatusel Toivo Tulevi ja Lauri Jõelehe uudisteoseid kõrvuti eesti rahvalaulu seadetega.

Vokaal-instrumentaalansambel Olav Ehala juhtimisel toob publiku ette muidu süvamuusika alal tuntud heliloojate nagu Peeter Vähi, Arvo Pärdi, Eino Tamberg, Igor Garšneki ja Tauno Aintsi libastumised kergema muusika radadele. Kontsert kannab nime "EMP-Unplugged" ning solistideks on Hele Kõre, Gerli Padar, Erkki-Sven Tüür, Maian Kärmas ja Mikk Dede.

Eesti Rahvusmeeskoor Kaspars Putninši juhatusel juhib kuulajad ballaadide ja muinasjuttude maailma alates Soomemaast kuni kaugete Leedu hõimudeni. Kontsert "Fairytales and Lullabies" toimub Tallinnas Katariina kirikus.

Eesti Muusika Päevad esitlevad helilooja Veljo Tormist nii tema tuntud kui ka vähemtuntud headuses.

Esimest iseloomustas avakontserdil "Tormise ring 2007", kus helilooja tippteosed kandis ette Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel ning teist seekordse festivali luigelauluna ettekandele tulev 1966. aastal kirjutatud ooper "Luigelend".

Helilooja ise on oma loominguringi juba sulgenud.

"Tahame näidata, kuidas elab Veljo Tormise muusika tänases ajas," ütleb festivali üks muusikalisi juhte Timo Steiner.

Bukletist loeme: "Tormis murrab välja koorilaulust suurde kontsertmuusikasse, ooperilavalt küüni, klassikaliselt maastikult Metsatöllu ja plaadikeerutajate maailma... siht ikka üks - avada Eesti rahva näos ja hinges ikka uusi arme ja kihistusi, uusi karme kihistamisi..." Festivalil saab Heliloojate Maja klubis nii CD-lt kui live'is kuulata, mida noored on teinud Tormise muusikaga: Hea Uus Heli - HUH... Tormis.

Bukletist: "Tormisega on nii, et me kõik justkui teame, kes ta on ja mismoodi peaks teda laulma ja kuulama… aga võta näpust — lavale ilmub korraga üks uus Tormis, Ooperi-Tormis, täis impressionistlikku haprust ja ilu, tundenüansse ja pillide delikaatset orkestratsiooni. Mis oleks saanud, kui Tormis oleks tookord valinud sellise tee?"

Festivali eelmänguna toimus kohtumine Veljo Tormisega sarjas "Helilooja, kes sa oled?", järelmänguna aga esitleb Lundi üliõpilasmeeskoor Rootsist CDd "Svanholm Singers sing Tormis".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing