Tiit Elner • 13. juuni 2007 kell 9:42

Tšhehhid kaotasid Budweiseri-vaidluses

Budejovicky Budvar (Tšhehhi) sai Euroopa Kohtus etapikaotuse Anheuser-Busch`ilt (USA) kaua küdenud vaidluses Budweiseri õlle nimeõiguste üle.

Kohus tunnistas ameeriklaste õigusi mitmele asjassepuutuvale kaubamärgile ja jättis Budvari hagi rahuldamata, kirjutas täna New York Times.

Budvar nõudis 12 ELi kaubamärgitaotluse tühistamist, väites neid Prantsuse seaduse järgi rikkuvat oma õigusi Budweiseri nimele. Kaubamärgid katavad turunduslikku kraami nagu rõivad, õlleklaasid, neoonreklaamid jm. Budvari teatel otsustavad nad edasikaebamise pärast otsusega tutvumist, kuid otsuse mõju nende õllemüügile on vähene.

Õllemargi nimi pärineb Ceske Budejovice linna nimest Tshehhimaal (saksa k. Budweis), kus seda pilsner-tüüpi õlut on pruulitud 1265. aastast. USA suurim õlletootja, ca 50% turuosaga Anheuser-Busch võttis kaubamärgi kasutusele 1876. aastal. Omavaheliste kokkulepetega vaheldunud kohtuvaidlused kaubamärgi üle on kestnud aastakümneid.

Hetkel kuum