Euroopa rahaturul usalduskriis

Romet Kreek 10. august 2007, 00:00

USA madala krediidikvaliteediga võlakirjadest saadud võimalike kahjumite tõttu võttis rahaturul maad totaalne pankadevaheline usaldamatus üksteise vastu.

Nimelt ei tea ükski pank, kui palju millisel teisel pangal võiks riskantseid võlakirju ja tulevikutehinguid üleval olla ning kui suurt kahjumit sealt tuleks karta. Et enda riski piirata, on lihtsam mitte raha laenata.

Euroopa Keskpank võttis ette tavatu sammu - ta lubas, et täidab kõik laenusooviavaldused. Kokku anti sel teel pankadele laenu üüratud 94,8 miljardit eurot. Isegi päev pärast 11. septembrit 2001, kui terroristid laamendasid USAs, paiskas keskpank turule vaid 69,3 mld eurot. Pankadevahelisel rahaturul tõusis raha hind eile üleöö suisa 4,7%ni. Euroopa pangahädad viisid ka USA dollarite üleööintressi päevaga 5,35%-lt 5,86%ni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing