Sihikindel ja kärsitu raadiohääl Purga

Signe Sillasoo 10. august 2007, 00:00

Positiivne ja meeleolukas Heidy Purga jääb raadiotööst ja juhiametist rääkides mõneti tagasihoidlikuks. Avameelselt tunnistab ta, et peatoimetaja amet on tema tööelu üks suurimaid väljakutseid.

Ampluaa, millega tegelete, on väga lai. Millised tööd ja tegemised on Teile endale kõige südamelähedasemad?

Minu töö on raadios, mis tähendab seda, et lähen hommikul tööle ja tulen õhtul töölt. Kirjutamine ja pidudel plaatide mängimine on pigem hobi.

Vahepeal, kui on tunne, et tahaks ennast proovile panna või mingeid muid väljakutseid vastu võtta, siis olen midagi ka teles teinud.

Levinud on arvamus, et üks töö ammendab ennast 5-7 aastaga. Teie olete raadios kõvasti kauem vastu pidanud. Mis on selle tinginud ja kaua veel?

Ma ei oska öelda, kaua veel, nähtavasti nii kaua, kui ma mingil päeval tunnen, et on aeg edasi liikuda.

Tüdimust pole veel?

Ma pole töötanud raadios kõik need aastad ühel ja samal ametikohal. Väga pikka aega olin ma Raadio 2s lihtsalt saatejuht, kes käis nädalas kord või paar saateid tegemas. Mingil hetkel muutus saadete tegemine intensiivsemaks.

Peale ülikooli lõppu pakuti mulle raadios igapäevast tööd ja vastutava toimetaja kohta. Sellest tööst kasvas välja peatoimetaja amet, milles ma olen veel väga värske.

Kogu oma kärsituse ja läbematuse juures pole ma veel mõelnud, et tahaksin raadiost ära minna. Ma tahan teha seda tööd hästi ja korralikult.

Mis on tööaastate jooksul kõige rohkem muutunud?

Töötada ühe raadiojaama juhina on väga vastutusrikas ülesanne. Ma olen õppinud seda tööd tehes olema oma ametis see, kes ma olen.

See töö on kasvatanud paksu nahka meediaga suheldes. Ma ei lähe enam kindlasti nii kiiresti mingite teemade, kommentaaride või ütluste pärast endast välja, absoluutselt mitte.

Mingis mõttes olen muutnud ka enesekindlamaks, nahaalsemaks, targemaks ja palju julgemaks.

Mis on tinginud selle, et Teist on saanud Raadio 2 juht? Pime juhus või kõva töö?

Ma olen karjääri suhtes väga vähe ambitsioonikas. Peatoimetajatöö tuli tänu juhusele ja sellele, et ma olin mingil momendil väga julge ja soovisin ise mingit muutust, olin valmis revolutsiooni tegema, tollel hetkel vähemalt.

Kas olete oma töös perfektsionist või visionäär?

Ma olen visionäär. Samuti olen ma liiga kärsitu, ma ei jõua oodata, millal asjad sinnani jõuavad, kuhu mu mõte juba ees lennanud on. Samas - kõik võtab aega. Eks see juhiks olemine on mulle ka kannatlikkust õpetanud. Kõik ei käi nii kiiresti, asju tuleb proovida, arutada ja läbi töötada.

Millised visioonid ja plaanid teil seoses Raadio 2 on?

Raadio 2 on väga omanäoline jaam ja kuulajad on sellest Eesti raadiomaastikul aru saanud. Tahaksin pilti antud jaamast natukene konkreetsemaks ajada ning luua selgust selle märgi ümber.

Mul on küll suured plaanid, aga see ei tähenda ilmtingimata seda, et töötaksin iga päev palehigis selle nimel, et Raadio 2 oleks kõige kuulatavam raadio Eestis. Pigem töötan palehigis selle kallal, et see oleks väga hea, väga omanäoline ja väga teistsugune raadiojaam.

Kas naisjuhina peate ennast kaks korda rohkem tõestama, ja pingutama?

Ma arvan, et see oleneb keskkonnast, kus töötatakse. Meedia alal on võimekaid naisjuhte erinevates sfäärides (ajakirjanduses, televisioonis, raadios, uues meedias) ju väga palju. Minu meelest on naised väga hästi hakkama saanud.

Kas raadio on naiste ala?

Mu kolleeg ütles selle kohta väga tabavalt: raadio on mees ja televisioon on naine. See tõesti ongi nii. Raadio ei ole väga naiselik ala. Raadiot ei ole füüsiliselt raske teha, aga naistel on raadios keerulisem kui meestel. Raadio on rohkem meeste pärusmaa, sest mehi kuulatakse ja naisi vaadatakse.

Keda peate tööalaselt enda eeskujuks?

Ma olen Koit Raudsepale väga palju tänu võlgu, temalt olen ma enamus asju õppinud. Ta on minu jaoks kõige tähtsam saatepartner ja tinglikus mõttes ka õpetaja. Koit Raudsepp on eesti raadiomaastiku number üks, ta on vaieldamatu äss, ta on täielik kuningas.

Kas teil olete mõelnud minna tööle mõnda teise riiki?

Ma arvan, et ma olen selleks liiga laisk. Paar korda on küll mõte peast läbi vilksatanud, aga mitte küll plaanina minna hullu showbusiness'it tegema.

Töötaksin hea meelega BBC raadiojaamades Londonis. Ma arvan, et oleks vist isegi ükskõik, millises neist, ent kõige parem oleks vast töötada BBC 1 Xtras või BBC Radio 1s.

Ma tahaksin korraks lülituda mingisse teise keskkonda ja vaadata, kuidas inimesed seal töötavad, kuidas sealne töökorraldus ja igapäevaelu toimib.

Heidy Purga on äärmiselt mitmekihiline ja põnev inimene. Temaga koos töötamine on alati väga põnev ja väljakutseid esitav. Heidy on värvikas isiksus, kellest ei tea kunagi oodata, millise tahu ta ette pöörab.

Oma töös on ta äärmiselt järjekindel. Samas on ta kindlasti ka sihte seadev ja planeeriv inimene, kes teeb kõik, et seatud eesmärke saavutada. Sihikindlus ongi vast see, mis on Heidy Purga edu võtmeks. Ta ei võta inimesena kunagi midagi iseenesest, kõik tuleb välja teenida, välja võidelda.

Eesti raadiomaastikul on Heidy Purga kindlasti väga meeldejääv ja omanäoline raadiohääl.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing