5. oktoober 2007 kell 13:18

Helenius: Eesti majandusele on vaja ravi

Viisnurga suuromaniku Joakim Helenius sõnul on Eesti majandus olnud haige, kulutanud palju raha, nüüd on majandusel vaja saada ravi.

„Eesti majandus on olnud haige, on kulutanud palju raha. Selleks, et saada tagasi nii palju, kui vaja, peab saama majandus ravi. See ravi tuleb ette võtta selleks, et tulevikus terved olla. Ka teised riigid on selle läbi teinud. Näiteks Soome üheksakümnendate aastate alguses. Valitsus võttis nö vajalikku rohtu, ettevõtted käitusid vastavalt ja nad väljusid asjast kenasti. Loodetavasti Eesti võtab sellest õppust. Ettevõtted võiksid arvestada sellega, et väljas on tõeline maailm,“ lausus Helenius Briti-Eesti kaubanduskoja seminaril.

Tema sõnul on Eestis kõiki ootamas rasked ajad, kuid on olemas ajutised kaotajad ning täielikud kaotajad. „Kaotajad on need, kes toetuvad peamiselt sisemiste investeeringute turule. Need, kel on segatud äriturud, tulevad välja paremini. Need, kes oskavad kaotajatest maha jäänud tükke kokku korjata, ostavad probleemseid firmasid ning põnevaid kinnisvaraprojekte, mis on ajutiselt probleemides - need tulevad välja võitjatena,“ märkis Helenius ning lisas, et samuti võib tekkida ka palju selliseid arendajaid, kel pole piisavalt finantse.

„Me ise kavatseme õigel ajal panustada tugevalt kinnisvarasse,“ lausus Helenius ning soovitas kõigil pigem valmistuda halvimaks. „Ma võin ju ka eksida, kuid planeerimine pole iialgi halb idee.“

„Need, kes on olnud hooletud, need kaotavadki, kuid kui käituda nii, nagu Soomes üheksakümnendate aastate alguses, siis tulevad ettevõtted majanduse langusest välja,“ märkis Helenius.

„Olen väga õnnetu, nähes valitsuse eelarve suurust. See ei näita just head valmisolekut majanduse aeglustumiseks. Ma arvan, et valitsus ja nende eelarvepoliitika peaks sellega rohkem arvestama,“ lisas Helenius.

Hetkel kuum