ÄP fototoimetus • 28. oktoober 2007 kell 22:00

Soome leht: Eesti ärgitab gaasijuhet maa peale rajama

Ajalehele antud intervjuus ütleb Eesti välisminister Urmas Paet, et arvestades Läänemere keskkonnaolusid, eelistab Eesti torujuhtme rajamist maismaale. "Meie selge soov on, et torujuhe kulgeks maismaad mööda," tsiteeris leht.

Paeti sõnul pole torujuhet rajav Nord Stream tahtnud isegi mitte uurida alternatiivi maismaal.

Paet arvustas torujuhtme planeerimist, kus pikki aastaid on asja arutatud vaid kitsas ringis teisi Läänemere-äärseid riike kaasamata. Samuti Venemaa teadet, et gaasijuhtme ehitamist saadetakse turvama Venemaa laevastik. "Miks pidi Venemaa tegema sellise avalduse? Miks oli vaja majandusprojekti seostada sõjalise ja poliitilisega?" küsis Paet.

Leht kirjutab, et Soome meelest on Läänemere gaasijuhtme projekt üksnes keskkonnakaitse küsimus, millega ei ole vaja seostada julgeolekuriske. "Suured ELi ja NATO riigid ostavad Venemaalt gaasi. Raske on näha, et Soomele oleks sellest mingit ohtu kujunemas," ütles lehele Soome välisministeeriumi nõunik Matti Anttonen.

Soome parlamendi väliskomisjon on samuti seisukohal, et torujuhtme rajamist tuleb eelkõige vaagida keskkonnaaspektist. "Kui torujuhtmele on põhjust "ei" öelda, siis peaksid need põhjused olema keskkonnakaitse alalt," ütles komisjoni liige Pekka Haavisto.

"Gaasijuhe on Euroopa Komisjoni heaks kiidetud projekt. Kui eestlaste seisukoht selles osas on muutunud, siis tuleb asi uuesti tõstatada õigel foorumil," ütles lehele Saksa liidukantsleri esindaja Pamela Preusch.

Praegu on projekti keskkonnamõjude hindamine alles pooleli.

Helsingin Sanomat tsiteeris ka taustadokumenti, mille Eesti on läkitanud teistele Läänemere-äärsetele riikidele. Selles on kirjas, et Nord Streami gaasijuhe on kavandatud Läänemere põhja selleks, et vältida koostööd rea Euroopa riikidega.

"Otsetee Venemaalt Euroopa Liitu kulgeb Venemaa naaberriikide kaudu. Läänemere loodus seatakse ohtu Nord Streami omanike poliitiliste ja majanduslike eesmärkide tõttu," seisab kirjas.

Eesti kutsub teisi Läänemere-äärseid riike merealusest torujuhtmeprojektist loobuma.

Autor: ÄP

Hetkel kuum