Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valgus – vähiravi suurlootus

  Vähiravimeid on võimalik muuta palju efektiivsemaks, kui neid ultraviolett-kiirguse abil juhtida.

  Monoklonaalsete antikehade kasutamine vähiravis on väga perspektiivne, kuid paraku ründavad need ka terveid kudesid.
  Suurbritannia Newcastle’i ülikooli teadlased teatasid ajakirja ChemMedChem vahendusel, et nad on loonud antikehad, mis reageerivad valgusele. Ultraviolettkiirgust kasutatakse vaid kasvaja piirkonnas antikehade aktiveerimiseks.
  Vähk on eriline, sest inimorganismis ei teki vähi suhtes antikehi, mis ise kasvaja vastu võitlusse asuksid. Paljude teiste haiguste vastu võitleb organism ise antikehi tootes. Niisiis jääb üle loota monoklonaalsete antikehade peale, kirjutas BBC.
  Antikehad kas ründavad kasvajat või stimuleerivad keha enda T-rakke, mis reguleerivad antikehade tootmist.
  Selle ravi efektiivsus ning ohtlikkus ilmnes täie selgusega eelmisel aastal, kui kuus ravimikatsetes osalenud meest viidi Londonis raskes seisus haiglasse. Nende immuunsüsteemi oli antikehadega tehtud ravi ülekoormanud.
  Antikehade puhul ongi raske küsimus: kuidas teha nii, et nad ründaks vaid kasvajaid ega asuks lõhkuma muid kudesid, ütles Newcastle’i ülikooli professor Colin Self.
  Siiski on antikehade abil juba õnnestunud luua tõhusaid vähiravimeid, näiteks Herceptin ja Avastin.
  Kuid tervet rida antikehadel põhinevaid ravimeid ei saa ravis kasutada, sest puudub ohutu viis, kuidas neid otse kasvajasse viia. Professor Selfi juhitud rühm välja lahenduse: katta antikehad valgustundlikku orgaanilise õliga, mis takistab neil töösse asumast enne, kui neid valgustatakse. Kasvaja piirkonda valgustatakse ultraviolettvalgusega ning antikehad asuvad kasvaja vastu tegevusse.
  Meetodit on katsetatud munasarjavähki põdevate hiirte peal. Kuuest loomast viiel suutis uudne ravimeetod vähi hävitada.
  Professor Selfi sõnul võiks tuleviku vähiravi näha välja nii: inimene tuleb kodust korraks haiglasse, saab süsti ning ootab maksimaalselt tunni, et saada seejärel mõni minut valgusteraapiat.
  Sellise vähiravi kliinilised katsetused algavad tuleval aastal, kuid esialgu katsetatakse nahavähi, mitte kehasiseste kasvajatega. Isegi kui katsed osutuvad edukaks, ei jõua selline vähiravi kasutusse enne kümmet aastat.
  „Vähiravimid, mis ründavad kasvajarakke ilma terveid kahjustamata on vähiuuringute Püha Graal,” ütles Suurbritannia vähiuuringute keskuse esindaja Josephine Querido. „Kuigi asi on veel väga varases staadiumis, on sellel meetodil potentsiaali ning me ootame edasiste uuringute tulemusi suure huviga.”
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: tööturu tulevik on rohkem kui hämar
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Cleveron Mobility saab uue nime
Aprillis Cleveronist eraldunud isejuhtivaid robotkullereid arendav ettevõte Cleveron Mobility AS võtab kasutusele uue brändinime Clevon. Ettevõtte ametlikuks nimeks äriregistris jääb endiselt Cleveron Mobility AS.
Aprillis Cleveronist eraldunud isejuhtivaid robotkullereid arendav ettevõte Cleveron Mobility AS võtab kasutusele uue brändinime Clevon. Ettevõtte ametlikuks nimeks äriregistris jääb endiselt Cleveron Mobility AS.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Arsenali keskuse jaotamata kasum ligineb 5 miljonile eurole
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse abikaasa, kunagise mõjuka reformierakondlase Rain Rosimannuse osalusega Arsenali keskuse omanikfirma teenis mullu 730 000 eurot kasumit ning kokku on Arsenal Center OÜ-l jaotamata kasumit kogunenud ligi 4,7 miljonit eurot.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse abikaasa, kunagise mõjuka reformierakondlase Rain Rosimannuse osalusega Arsenali keskuse omanikfirma teenis mullu 730 000 eurot kasumit ning kokku on Arsenal Center OÜ-l jaotamata kasumit kogunenud ligi 4,7 miljonit eurot.
Eesti 200 lahkub Narva koalitsioonist
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.