Tõnis Oja • 22. november 2007 kell 22:00

Nisu võib järgmisel aastal odavneda

Nisu hind võib järgmisel aastal langeda, sest vähegi soodsate ilmastikutingimuste korral võib teraviljasaak tulla rekordiline.

Suuremat saaki oodatakse kõikides suuremates teraviljakasvatusregioonides - USAs, Euroopas ja Austraalias, kirjutab Bloomberg.

Eile toimunud maailma teraviljakonverentsil teatas analüüsikeskuse AgResource president Daniel Basse, et nisu pakkumine võib kerkida 648,1 miljoni tonnini, võrrelduna selle aasta 605,1 miljoniga. Tarbimine aga kasvab 626,5 miljoni tonnini (seniselt 613,3 tonnilt).

Euroopa Liidu toodang kerkib järgmisel aastal ilmselt 134,4 miljoni tonnini, võrrelduna 120,9 miljoni tonniga sel aastal. Basse ennustab, et juhul, kui ilm on järgmisel aastal normaalne, langeb nisu hind viie kuni viie ja poole dollarini buššelist. Praegu on selle hind Chicago kaubabörsil 8,26 dollarit buššelist. (Üks buššel on 35,2 liitrit.)

BNP Paribase analüütik Emmanuel Janet usub, et nisu hind hakkab langema kevadel.

Hetkel kuum