7. detsember 2007 kell 6:31

Kuldjuur pikendas kärbeste elu

Roosilõhnalise kuldjuure abil õnnestus äädikakärbeste eluiga pikendada kümne protsenti.

California ülikooli teadlased söötsid äädikakärbestele kuldjuure ekstrakti, et näha, kas see mõjutab putukate eluea pikkust. Kärbsed, kes said ekstrakti, elasid keskmiselt kümme protsenti kauem kui kärbsed, kes seda ei söönud. Teadlased avaldasid tulemused ajakirja Rejuvenation Research võrguväljaandes.

Metsikult Uuralis ja Lõuna-Siberis ning Kaug-Ida mägedes kasvav taim on rahvameditsiinis laialt kasutusel, seda on pruugitud ergutava vahendina, sellega on peletatud väsimust ja nõrkustunnet, aga tarbitud ka töö- ja suguvõime suurendamiseks.

„Kuigi meil pole kliinilist tõestust, et kuldjuur pikendab inimese eluiga, on meil olemas tõestus, et ta pikendab mudelorganismi (äädikakärbeste) eluiga ning varasemast on ka teada kuldjuure positiivsed mõjud inimese tervisele. Tulevaste vananemisvastaste vahendite uuringutel on kuldjuur väga tugev kandidaat,” märkis uuringut juhtinud farmaatsiaprofessor Mahtab Jafari. „Meie tulemustega tasub kindlasti edasi minna. Nüüd uurime, miks see taim pikendab eluiga.”

Teadlased katsetasid kärbeste peal nelja erinevat taime, millel arvatakse olevat elu pikendav toime. Kolm Hiina rahvameditsiinis tuntud taime ei andnud mingit efekti, seevastu kuldjuuremenüü vähendas kärbeste suremust märgatavalt.

Äädikakärbeste puhul saavutati isastel keskmiselt 3,5 päeva ning emastel 3,2 päeva pikem elu.

Kuldjuurt on palju uuritud. Nõukogude Liidus katsetati kuldjuurt kosmonautide ja sportlaste peal ning selgus, et taim suurendab keha vastupanuvõimet stressile.

Tänavu ajakirjas Nordic Journal of Pshychiatry ilmunud artiklis teatasid teadlased, et kergekujulist depressiooni põdevatel inimestel ilmnes kuldjuure ekstrakti tarvitamise järel vähem depressioonisümptomeid kui neil, kes said platseebot.

Jafari püüab järgmisena hinnata, kuidas kuldjuur mõjutab ainevahetust ning oksüdatiivset stressi. Samuti alustab ta katseid hiirtega ning laboris inimese rakukultuuridega. Alles seejärel võiks kuldjuure võimalikke elupikendavaid mõjusid püüda katsetada ka inimese peal.

Hetkel kuum