Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lipstok ootab pööret suvel

  "Inflatsioon hakkab alanema 2008. aasta keskel, kuna selleks ajaks peaks kodumaine hinnatõususurve olema taandumas ja teenuste hinnakasv aeglustunud," rääkis Lipstok eile Eesti Panga pressikonverentsil. Lipstok lisas, et loomulikult jääb alles oht, et kõik prognoosi kohaselt ei lähe, kuna ebakindlate välismõjude tõttu võib olukord muutuda.
  Väliskeskkond püsib Lipstoki sõnul lähiajal ebakindel rahvusvaheliste finantsturgude närvilisuse tõttu ning hinnasurved piiravad intressimäärade langetamist.
  Tulevikus kasvab majandus natuke aeglasemalt, kuid seda tasakaalukamalt. Majanduse koguprodukt suureneb prognoosi põhjal järgmisel aastal 4,3 protsendi võrra, mis omakorda viib 2009. aastaks majanduse koguprodukti kasvu 5,7 protsendile.
  Eesti Panga sõnul kasvab Eesti majandus juhul, kui ettevõtted ja eraisikud teevad edaspidi vajalikud muudatused, et konkurentsis püsida. Selleks peavad nad eelkõige kohandama palgaootusi ja vaatama ümber kehtivad äriplaanid.
  Lipstoki arvates tuleb ka valitsusel jälgida avaliku sektori palgapoliitikat ja kiirelt reageerima võimalike tulude alalaekumise korral.
  Eesti Panga juhi sõnul on Põhjamaade pankade arvates nende väljavaated head, seda isegi maailmas valitseva üldise finantsmajandusliku ebakindluse ajal. Lipstok kinnitas, et Põhjamaade pangad on tugevad ja Eestile meie raskustes toeks.
  Eesti finantssektor on tugev ja laenamine ei ole Eesti majandusele halb, ütles Eesti Panga president Andres Lipstok.
  "Ei tohiks võtta seisukohta, et laenamine on paha. Kindlasti mitte! Laenamine on meid siiani toonud," kommenteeris Lipstok Eestis valitsevat laenuhirmu.
  Lipstoki sõnul on väga oluline rääkida, et Eesti finantssektor on väga tugev ja kiire kasvu periood ei ole pankade tugevust vähendanud. Eesti Pank prognoosib, et majanduskasvu aeglustudes on oodata kiire laenukasvu ajal kuhjunud krediidiriski senisest suuremat realiseerumist.
  Lipstoki kinnitusel võib halbade laenude osakaal pankade laenuportfellis seetõttu natuke suureneda, mis aga on majanduse aeglustamise juures normaalne protsess.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Nvidia pettumuse valmistanud prognoos pani aktsia kiiresti kukkuma
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.