Lipstok ootab pööret suvel

Kadrin Karner 13. detsember 2007, 00:00

"Inflatsioon hakkab alanema 2008. aasta keskel, kuna selleks ajaks peaks kodumaine hinnatõususurve olema taandumas ja teenuste hinnakasv aeglustunud," rääkis Lipstok eile Eesti Panga pressikonverentsil. Lipstok lisas, et loomulikult jääb alles oht, et kõik prognoosi kohaselt ei lähe, kuna ebakindlate välismõjude tõttu võib olukord muutuda.

Väliskeskkond püsib Lipstoki sõnul lähiajal ebakindel rahvusvaheliste finantsturgude närvilisuse tõttu ning hinnasurved piiravad intressimäärade langetamist.

Tulevikus kasvab majandus natuke aeglasemalt, kuid seda tasakaalukamalt. Majanduse koguprodukt suureneb prognoosi põhjal järgmisel aastal 4,3 protsendi võrra, mis omakorda viib 2009. aastaks majanduse koguprodukti kasvu 5,7 protsendile.

Eesti Panga sõnul kasvab Eesti majandus juhul, kui ettevõtted ja eraisikud teevad edaspidi vajalikud muudatused, et konkurentsis püsida. Selleks peavad nad eelkõige kohandama palgaootusi ja vaatama ümber kehtivad äriplaanid.

Lipstoki arvates tuleb ka valitsusel jälgida avaliku sektori palgapoliitikat ja kiirelt reageerima võimalike tulude alalaekumise korral.

Eesti Panga juhi sõnul on Põhjamaade pankade arvates nende väljavaated head, seda isegi maailmas valitseva üldise finantsmajandusliku ebakindluse ajal. Lipstok kinnitas, et Põhjamaade pangad on tugevad ja Eestile meie raskustes toeks.

Eesti finantssektor on tugev ja laenamine ei ole Eesti majandusele halb, ütles Eesti Panga president Andres Lipstok.

"Ei tohiks võtta seisukohta, et laenamine on paha. Kindlasti mitte! Laenamine on meid siiani toonud," kommenteeris Lipstok Eestis valitsevat laenuhirmu.

Lipstoki sõnul on väga oluline rääkida, et Eesti finantssektor on väga tugev ja kiire kasvu periood ei ole pankade tugevust vähendanud. Eesti Pank prognoosib, et majanduskasvu aeglustudes on oodata kiire laenukasvu ajal kuhjunud krediidiriski senisest suuremat realiseerumist.

Lipstoki kinnitusel võib halbade laenude osakaal pankade laenuportfellis seetõttu natuke suureneda, mis aga on majanduse aeglustamise juures normaalne protsess.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing