Kuidas elada 14 aastat kauem?

08. jaanuar 2008, 10:46

Tee trenni, ära suitseta, söö päevas viis
korda puu- või juurvilju ning luba endale päevas maksimaalselt üks-kaks
napsi - sa elad 14 aastat kauem kui sinu suitsetav, rohkesti napsitav ning
hamburgeritest toituv lodev eakaaslane.

Nii kõlab kokkuvõte uuringust, mis uuris tervisliku elustiili ja pikaealisuse seoseid, selle tulemused ilmusid ajakirjas PLoS Medicine.

Suurbritannia Cambridge’i ülikooli teadlased koostöös Briti meditsiiniuuringute nõukoguga uurisid 20 000 Suurbritannias elavat 45-79-aastast meest ja naist. Kellelgi neist polnud diagnoositud südame- ega veresoonkonnahaigusi ega vähktõbe, vahendas Live Science.

Aastail 1993-97 täitsid uuringus osalejad küsimustiku, mille põhjal hinnati nende tervist hinnetega 0 - 4, madalaim tähistas halba, kõrgeim head tervist. Tervisepunkti sai mittesuitsetamise, füüsilise aktiivsuse ja mõõduka alkoholitarbimise – kuni 14 ühikut nädalas (üks ühik on veerand liitrit õlut või klaas veini) eest, samuti andis punkti, kui süüa päevas viis korda puu- või juurvilju. Osalejate andmeid vaadeldi uuesti 2006. aastal ning tehti kokkuvõtte, kui palju küsitletutest olid selleks ajaks surnud.

Kui võeti arvesse ka vastajate vanus, selgus, et need, kelle tervislik seisund oli saanud madalaima hinde, surid järgmise 11 aasta jooksul keskmisel neli korda suurema tõenäosusega kui need, kes said kõrgeima hinde.

Selgus, et viletsaima tulemusega küsitletute tõenäosus surra oli sama suur kui 14 aastat vanemate oma, kelle tervist oli hinnatud kõrgeima hindega. Seda sõltumata sotsiaalsest päritolust või kehamassiindeksist.

Küsitlus oli osa kümnes Euroopa riigist tehtud vähi ja toitumise seoseid vaatlevast uuringust, mis on omataolistest kõigi aegade suurim.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2008, 10:46
Otsi:

Ava täpsem otsing