TÜ professor: uskusime valesti, et suudame elada siseturu peal

Agnes Ojala 16. jaanuar 2008, 08:03

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna
professor Urmas Varblane ütles ETV tänahommikuses saates „Terevisioon“, et
valesti arvavad need, kes loodavad hakkama saada vaid siseturule suunatuna.

„Viga oli see, et uskusime, et suudame elada vaid siseturu peal. See oligi mõnd aega võimalik, kuna võtsime palju laenu. Nüüd aga tuleb vaadata, mida saame toota ja müüa välismaale,“ rääkis Varblane.

Professori sõnul on läbi aeg, mil peamine märksõna oli odav tööjõud. „Üks tsükkel hakkab läbi saama ja algamas on uus. Praegu on tegemist ümberstruktureerimise algusega, kus enam ei saa edasi konkureerida odava tööjõuga,“ märkis ta.

Samas lisas Varblane, et olukorda ei saa lahendada ja oma tootlikkust tõsta töötajad ise, vaid sellega tuleks tegelda kõrgemal juhtimistasemel. „Küsimus on selles, millises osas on tegevus tootmisahelas, kui kallist tööd tehakse,“ rääkis ta.

Riigi osa olukorra lahendamises on Varblase hinnangul selles, et käivitada tegevusi, mis panevad protsessid käima. Peamine, et riik ei toimi tühikäigul, kus näiteks olukorras, kus struktuurifondide raha Eestisse enam ei voola, on läbi ka fondi toetuste kasu.

Üheks suuremaks probleemiks siin on Varblase sõnul koostöövalmiduse puudumine. „Puudub koostöö ettevõtete vahel, ettevõtete ja riigi vahel jne. Üritame üksi hakkama saada. Mujal aga tehakse koostööd ja ollakse seetõttu edukamad,“ märkis Varblane.

Täna toimuval Eesto Arengufondi korraldatud arengufoorumil tutvustatakse Urmas Varblase juhtimisel Tartu Ülikoolis äsja valminud teadusuuringut „Eesti majanduse konkurentsivõime hetkeseis ja tulevikuväljavaated”.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2008, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing