Kommentaar: fondid tahavad Normalt kingitust

07. mai 2008, 10:33

Eile tuli teade, et Norma aktsionärid, kes
esindavad vähemalt 1/10 Norma aktsiatest, soovivad uut päevakorrapunkti
aktsionäride üldkoosolekule.

Kõigepealt tahavad tundmata kuid aimatavad investorid suuremat dividendi (19,56 krooni aktsia kohta). Norma nõukogu dividendiettepanek on 5 krooni aktsia kohta. Kuna ettevõte ujub rahas, tundub suurem dividend mõistlik.

Kuid see ei ole veel kõik. Kuigi eile maksis Norma aktsia 79,80 krooni, leidsid aktivistidest fondijuhid, et ettevõte võiks osta tagasi kuni 1/10 aktsiatest hinnaga 133 krooni aktsia kohta. Tekib küsimus, miks sellise hinnaga?

Huvitav, miks peaks ettevõte ostma langeval turul aktsiad tagasi oluliselt kõrgema hinnaga, kui turuhind? Kas fondijuhid soovivad, et ettevõte hävitaks väärtust, et fondid ja teised investorid saaksid osadest aktsiatest kõrge hinnaga lahti?

Kui ettevõte ostaks turuhinnaga aktsiad tagasi, oleks see veel mõistetav.

Kui fondid on nii kavalad, võiksid nad oma kontol oleva vaba raha eest osta osa fondiosakuid proportsionaalselt osakute arvuga tagasi, näiteks 1,5kordse NAViga. Millegipärast selliseid tehinguid tegema ei kiputa.

Isegi suurem dividendiettepanek oleks vahest isegi ilma mürgise aktsiate tagasiostuhinnata tuumikinvestorile Autolivile vastuvõetav olnud - nüüd see ilmselt heakskiitu ei leia.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2008, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing