Maailma suurim laser valmimas

26. juuni 2008, 11:12

Termotuumaenergia on inimkonna helesinine
unistus, mille realiseerumine on millegipärast juba viimased pool sajandit
koguaeg neljakümne aasta kaugusel olnud. Nüüd ollakse USAs eesmärgile jälle
pisut lähemale jõudmas, sest järgmisel aastal peaks valmima maailma suurim
laser, millega loodetakse termotuumatuli lõpuks põlema süüdata.

Californias paiknev National Ignition Facility sisaldab hiiglaslikku laserit, mis koosneb 192 väiksemast laserist. Laser suudab kõigest 20 nanosekundi jooksul välja paisata nelja megadžaulise laserkiire. Süsteem on 60 korda senisest rekordlaserist võimsam.

Nii võimsat laserkiirt on vaja, et tekitada tingimused, mida saab võrrelda tähtede tuumas või aatompommi plahvatuse käigus tekkinutega. Laserkiirega kuumutatakse pisikest kuldkapslit, mille sees on vesiniku isotoobid. Need peaksid laserkiire toimel ühinema ning andma ühinemise käigus tagasi enam energiat, kui kulus laserkiire tekitamiseks.

Teadlased on optimistlikud ning usuvad, et neil on võimalik eesmärgini jõuda juba 2010. aastal.

Laseri ehitamist alustati 1997. aastal, kuid mitmesuguste probleemide tõttu on valmimistähtaega korduvalt edasi lükatud ning ka projekti maksumus (üle nelja miljardi dollari) ületab esialgse arvestuse umbes neljakordselt. Projekti kõrge hind on tekitanud palju vastuseisu. Samuti on projekti kritiseeritud, sest selle ülesannete hulka kuulub ka tuumarelvade arendustöö.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2008, 19:04
Otsi:

Ava täpsem otsing