Hansapank ja Nordea: inspektsiooni luba SEBle eelist ei anna

17. juuli 2008, 10:03

Hansapank ja Nordea kinnitasid
aripaev.ee-le, et kasutavad Basel II süsteeme juba aastaid ning
finantsinspektsioonist saadud luba SEB Pangale eelist ei anna.

„Sisemiselt on Hansapank lähtunud Basel II põhimõtetest juba aastaid,“ ütles Hansapank Eesti riskijuht Kristina Mikenberg, Nordea Eesti krediidijuhi Ivar Kallasti kinnitas, et nemadki on end kapitaliarvestuses Basel II nõuetega vastavusse viinud.

Mikenberg rääkis, et kuna regulatiivse kapitali arvestamine sisereitingute meetoditega eeldab vastava loa olemasolu järelvalvelt, on Hansapank vastavasisulise taotluse finantsinspektsiooni teinud. „Eesmärk on sisereitingute meetodile üle minna 2009. aastal,“ lisas ta. Nordea plaanib sama protsessiga lõpule jõuda paari lähima aasta jooksul.

Mõlemad pangad kinnitasid, et tavakliendile ei too kaasa mingeid muutusi, kuna kõnesolev muudatus puudutab sisemiste riskireitingute kasutamise lubamist kapitalinõuete arvutamisel.

Küsimusele, kas uus meetod võib kliente karmimalt lahterdada usaldusväärseteks ja riskiklientideks, vastas Mikenberg, et uus meetod annab võimaluse ka regulatiivse kapitali arvestamisel lähtuda kliendi riskisusest. „Sisemistes protsessides on seda juba aastaid järgitud.“

Veel lisas Mikenberg, et Basel II suurendab panganduse kui terviku läbipaistvust ning loob aluse panku objektiivsemalt võrrelda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2008, 11:32
Otsi:

Ava täpsem otsing