Purskkaevu valikul tuleb arvestada aia ja hoonete arhitektuuriga

Purskkaevu soovi korral küsitakse OÜs Haljastusteenused müügi- ja turundusjuht Eva Luigase sõnul kliendilt esmalt miks ja seejärel milline. Alles siis saab mõelda, kuhu. Kuidas-küsimus tuleb tegijal endal lahendada.

"Purskkaevu tehes tuleks lähtuda oma aia suurusest, siis teha sobiva suuruse ja kujuga süvend või paigaldada vann ja seejärel valida purskkaevu pump," kirjeldas Haabersti K-Rauta teenindusjuht Kaia Tõll töö etappe.

OÜ Lilleparun juhataja Elar Piiri sõnul võiks purskkaevu rajada maapinnast kõrgemale, sest siis on hea seda talveks tühjendada, ning purskkaevu ümber võiks olla ka taimestik, sest ainult voolav vesi ja kivid ei paku just romantilist vaatepilti.

"Valida võib kas avatud veega tiigi või kinnise veereservuaariga purskkaevu," sõnas OÜ Ehitus Service/Bauhof tootejuht Tiina Toodo. Tiigi rajamisel tuleb kasutada spetsiaalset tiigikilet, mitte aiakilet. Piir soovitab valgustusega purskkaeve, kus on vee all eri värvidega valgustid. Valgustusega pumpade küljes on veekindlad lambid, mis pimedas põledes pakuvad tõeliselt kaunist vaatepilti.

Aias võib olla nii kivide vahelt purskuv veejuga ka ilma igasuguse veesilmata, mõni peenrasse paigutatud kuju või siis korralik suur taimede ja purskkaevuga aiatiik. OÜ Ehitus Service/Bauhof arendusjuht Heldi Rehemaa soovitas aiatiigi puhul, kui pinnas vähegi lubab, süvendada auk ja vooderdada see spetsiaalse tiigikilega, mille peale panna graniitkivid. Selline aiatiik-purskkaev jääb kõige loomulikum, kuju on unikaalne ja see sobitub kõige paremini valitud aiaossa.

"Purskkaev võiks olla lihtsalt teisaldatav ja muudetav nii oma välimuselt kui ka värvilt," sõnas OÜ Skulptuurikoda skulptor Kain Rezev. Tema ei soovita kliendil ehitada kilest tiiki, kus põhi on kividega kaetud. "Sellise tiigi hooldamine võrdub iga-aastase tiigi laialilammutamisega ja see nõuab aega."

Luigase arvates võiksid inimesed, kes soovivad purskkaevu ja kavatsevad seda edaspidi ise hooldada, kõigepealt katsetada väiksema veesilma peal. "Kui aasta otsa on pisike purskkaev end õigustanud ja pererahvale rohkem rõõmu kui peavalu valmistanud, võiks midagi statsionaarsemat ehitama hakata," lisas spetsialist.

Hetkel kuum