Eesti biokütuse tootja: toodang läheb välismaale

14. august 2008, 18:51

Täna avati ametlikult Paldiski lõunasadamas
biodiisli tehas, mis aga veab kogu toodangu välismaale ning lõviosa toorainest
tuuakse samuti välismaalt.

Tehase avamisel ütles majandusminister Juhan Parts, et kui ta sõitis Paldiskisse tehase avamisele, siis ta märkas, et ümberringi on palju põldusid, mis on võsastunud. Partsi arvates peaks võsa asemel seal raps kasvama, millest on siis võimalik biodiislit toota. Ta rõhutas ka, et Euroopa Liit nõuab, et biokütuste kasutamise osakaal suureneks märgatavalt.

AS Biodiesel Paldiski juhatuse liikme Aigar Ojaotsa sõnul müüakse toodang peamiselt Leetu, Lääne-Euroopasse ja Skandinaaviamaadesse lisades, et esialgu on kodumaise turu tarbimise osakaal suhteliselt tagasioidlik. Ójaots ütles, et nad vajavad valitsuse abi, et biokütuse tootmist ja kasutamist juurutada.

Biodiislitehase rajamisse investeeriti rohkem kui 390 miljonit krooni. Mais tööd alustanud tehase kolme kuu käive ulatub 213 miljoni kroonini.

Euroopa Parlamendi direktiivi kohaselt on kõik Euroopa Liidu liikmed kohustatud alates 2005. aastast kasutama vähemalt kahe protsendi ulatuses kogu transpordis kasutatavatest vedelkütustest biodiislit ja bioetanooli.

Biodiesel AS on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mille omanikeringi kuuluvad naftatransiidi ning biokütuste tootmise ja müügialase kogemusega David Vallner, Aigar Ojaots, Kristjan Rahu ja Sven Mark.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. March 2009, 15:36
Otsi:

Ava täpsem otsing