Taliga: Eestis hoitakse töötajat lõa otsas madala põhipalgaga

08. september 2008, 13:31

Ametiühingute Keskliidu esimees Harri
Taliga sõnul on Eesti ettevõtete palgapoliitika põhihäda, et töötajat tahetakse
lõa otsas hoida madala põhipalga ning suure muutuva palgaosaga (lisatasud,
preemiad jne). Ametiühingud võitlevad selle eest, et lisatasud moodustaksid
ca 20-25% kogupalgast.

Lugeja küsis online-intervjuus, kuidas toimida olukorras, kus tööandjal pole õigust ühepoolselt alandada põhipalka, aga kui seda ikkagi tehakse, andes mõista, et mittenõustumisel loobutakse lisatasude maksmisest töötajale, mis moodustab 30-40% põhipalgast.

“Eesti ettevõtete palgapoliitika põhihäda on see, et töötajat tahetakse lõa otsas hoida madala põhipalga ning suure muutuva palgaosaga (lisatasud, preemiad jne). Ametiühingud taotlevad olukorda, kus lisatasud moodustaksid ca 20-25% kogupalgast, et töötaja oleks motiveeritud, mitte ei peaks kartma palgakaotust,” vastas Taliga.

“Konkreetset tegevussoovitust on väga raske anda - ehk tasuks ümber vaadata, kus on paremad palgatingimused kas või selles osas, mis puudutab palga komponentide jagunemist. Aga perspektiivis kindlasti nõuda põhipalga osakaalu suurendamist,” lisas ta.

Loe täispikka intervjuud siit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2008, 17:55
Otsi:

Ava täpsem otsing