Eesti Pank: 80% provisjonidest tuli ettevõtluslaenudest

10. september 2008, 18:17

Eesti Panga andmetel tuli 80% poolaasta
lõpu laenuprovisjonidest ettevõtluslaenudest, sellest omakorda moodustasid 38%
kinnisvarasektorisse antud laenude provisjonid.

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask kommenteeris: "Maailma finantsturgudel möödunud aastal alanud probleemid avaldavad Euroopas üha enam mõju ka teistele majandussektoritele. Eestis on sel aastal suuremaid tagasilööke tunda saanud eluasemete arenduse ja ehitusega tegelevad ettevõtted, kuid makseraskused on sagenenud ka teistes tegevusvaldkondades ja eraisikutel."

Kask märkis: "Juuli lõpu seisuga moodustasid ettevõtluslaenude provisjonid ligi 80% provisjonide kogumahust, millest omakorda 38% moodustasid kinnisvara alal tegutsevatele ettevõtetele antud laenude provisjonid."

Kase sõnul sõltub laenukahjumite suurus ja struktuur suuresti sellest, kuidas pank kaitses end laenu andmise hetkel krediidiriski vastu. "Kuigi teoreetiliselt võib eraisikulaen panga jaoks olla kindlam, võib mistahes makseviivituses olevate laenude kõrge osakaal osutuda panga elujõulisuse säilitamisel kriitiliseks," lisas ta.

"Ettevõtte pankroti eelistamist laenumaksetele on raske mõista, kuivõrd ettevõtjal on raske oma usaldusväärsust taastada, kui ta on kord juba kergelt alla andnud," kommenteeris Kask AS Steri majandusaruandes välja käidud mõtet, et firmal on mõttekam pankrotiavaldus lauale käia kui praeguses seisus laenude tagasimaksmisega pingutada.

Kask ütles, et 1990ndate lõpus oli laenuportfelli struktuur, pankade laenustandardid ja üleüldse majandusagentide laenukäitumine tänasest oluliselt erinevad. "Seetõttu on ilmselt õigem otsida paralleele mitte Eesti, vaid muu maailma kogemusega, kus majanduse jahenemise tulemusena halveneb ootuspäraselt ka laenukvaliteet," avaldas ta arvamust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2008, 17:47
Otsi:

Ava täpsem otsing