Hänni: kiirmüügihinna määramine oli SEB-l õige otsus

Annika Matson 28. oktoober 2008, 16:29

Varavalitseja Kawe Kapitali partner
Kristjan Hänni ütles aripaev.ee-le saadetud kommentaaris, et kiirmüügihinna
määramine oli SEB Likviidsusfondi osakutele oli õige otsus.

"Kunagise Hoiupanga Rahaturufondi ümberhindamise kogemusest võin öelda, et sellises olukorras on mõistlik hinnata fondi vara ümber "kiirmüügihinda", et tagada osakute tagasiostmine ka juhul, kui osakute allahindamise uudis investorite hulgas paanikamüügi põhjustab," kommenteeris Hänni. Ta lisas, et vähemalt 1998. aastal tähendas nende samm seda, et reaalselt osakute tagasimüük vahetult pärast seda väga suur ei olnudki ja osaku puhasväärtus mõne aja pärast tõusis.

"Mina ei otsiks antud juhul fondist raha väljatõmmanute hulgast massiivselt insaidereid, kuna kui juba deposiidiintress sellise fondi tootlusest märkimisväärselt kõrgemaks kujuneb, siis polnud seal raha hoidmine lihtsalt ratsionaalne. Eriti kehtib see muidugi eraisikute kohta, kellel deposiidiintress on maksuvaba, fondist teenitud tulu aga mitte," selgitas Hänni.

Tema sõnul on fondiinvestoritel sellises olukorras põhjust detailselt läbi vaadata fondi konkreetne regulatsioon ja tema puhasväärtuse määramise kord. Kui fondijuht on ümberhindamise käigus selle vastu eksinud, siis on ratsionaalne seda kaotust üritada hageda. Fondivalitseja poolt võib olla mõistlik antud olukorras sellistele potentsiaalsetele hagejatele välja pakkuda mingi neid vaoshoidev kohtuväline pakkumine. Pole võimatu, et näiteks Hoiupanga Rahaturufondi ehk HOPRTFi likvideerinud Hansapank midagi sellist omal ajal mõnel üksikul juhul lõppkokkuvõttes pidigi tegema.

Hänni märkis Hoiupanga Rahaturufondi allahindamist meenutades, et siis oli tegelik tagasimüük pärast allahindamist üsna väike just seetõttu, et hinnati ikka varuga alla. Alguses oli osaku allahindlus ca 12% ja mõne kuu pärast oli see ca -8%, likvideerimisel lõpuks -5%. Hänni toonitas, et nimetaud numbrid said kirja mälu järgi.

"Kui Hansa- ja Hoiupank poleks ühinenud, siis poleks tõenäoliselt sellist vajadust tekkinud, oleksime lihtsalt ca 6 kuud näidanud samasugust tootlust kui teised, mitte 0,5% kõrgemat nagu tavaliselt. Ükski allahinnatud võlakiri reaalselt lunastamata ei jäänud ja enamik realiseeritud repotagatisi jäidki praktiliselt turu madalaimateks müükideks," meenutas ta.

Hänni palus märkusena lisada, et ei tema ise ega nende kliendid ei ole omanud ega oma positsiooni SEB Likviidsusfondis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. October 2008, 13:16
Otsi:

Ava täpsem otsing